U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Consumentenbeleid

De Europese Unie zorgt ervoor dat alle producten die circuleren in de Unie veilig én van hoge kwaliteit zijn. Als consument ben je beschermd tegen misleidende reclames, oneerlijke verkooppraktijken en kan je makkelijker jouw rechten afdwingen. Vlucht geannuleerd of een elektronisch toestel dat niet helemaal naar behoren werkt? De Unie zorgt met haar wetten ervoor dat je hiervoor op correcte wijze vergoed wordt, waar dan ook in Europa.

Geen resultaten

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Dossiers over dit thema

Geen dossiers gevonden

Consumentenbeleid

Binnen de Europese Commissie is het directoraat-generaal gezondheid en voedselveiligheid (DG SANTE) verantwoordelijk voor het deel van consumentenbeleid dat betrekking heeft op de veiligheid van bijvoorbeeld voedsel en medicatie. De bevoegde commissaris van deze DG is de Litouwer Vytenis Andriukaitis

Voor de andere zaken met betrekking tot consumenten is DG JUST (directoraat-generaal justitie en consumenten) het aanspreekpunt. De Tsjechische commissaris Věra Jourová heeft consumentenbeleid ook in haar portefeuille. Gerelateerd aan deze DG is het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (CHAFEA). Zij zorgen ervoor dat de correcte informatie bij de burger terecht komt en coördineren de Europese Consumentencentra.

In het Europees Parlement komen de Europarlementsleden samen in het ENVI comité (milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) en IMCO comité (interne markt en consumentenbescherming) om wetsvoorstellen rond consumentenbeleid te bespreken.

De nationale ministers voor consumentenzaken komen samen in de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Epsco).

consumentenbeleid
Follow us