Energie-efficiëntie en ecologisch ontwerp

04 april 2024 - door Paula Verschaeve

Dinsdag lanceerde de Europese Commissie een nieuw webportaal om informatie over de energie-efficiëntie en het ecologisch ontwerp van huishoudelijke apparaten toegankelijker te maken voor het publiek.

  • Het webportaal is gericht op verschillende stakeholders: consumenten, fabrikanten, leveranciers en dealers.  

  • Doel van het Europees wettelijk kader over energielabels en ecodesign is de energie-efficiëntie van producten op de EU-markt te verbeteren. 

  • De nieuwe tool bevat nuttige informatie over de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers, beeldschermen, koelkasten en ovens.

Voor consumenten

Kijk je uit naar een nieuwe wasmachine en wil je een slimme keuze maken? Check dan zeker eens het nieuwe webportaal van de Commissie dat informatie bevat over de energie-efficiëntie en het ecologisch ontwerp van huishoudelijke apparaten. 

In het EPREL (Europees productregister voor energie-etikettering) vind je als consument gedetailleerde informatie over producten met een energielabel die beschikbaar zijn op de Europese markt. Het leidt je zo naar de meest energiezuinige modellen. Bovendien worden fabrikanten aangemoedigd om nieuwe, efficiënte toestellen te ontwikkelen die verschijnen in de hoogste en meest lonende rangen. Naast aspecten van energieverbruik bevat de database ook informatie over bijvoorbeeld waterverbruik, duurzaamheid en garantie. 

Voor producenten

Wil je een energiezuinige koelkast op de EU-markt brengen? Het nieuwe webportaal van de Commissie biedt ook informatie aan fabrikanten, importeurs en retailers over hoe zij aan het ecodesign- en energielabelwettelijk kader kunnen voldoen, inclusief de registratie van alle gelabelde producten in het EPREL.

Win-winsituatie voor iedereen

“30 jaar na de introductie van het eerste EU-energielabel blijven ecodesign- en energielabelbeleid van cruciaal belang voor EU-burgers, ons energiesysteem, de concurrentiepositie van de EU en het milieu. Door de ontwikkeling en marktacceptatie van energiezuinige, duurzame en repareerbare producten te bevorderen, helpen deze beleidsmaatregelen consumenten geld te besparen en tegelijkertijd kosten voor fabrikanten te verlagen, wat een echte win-winsituatie voor Europa oplevert.” - Kadri Simson, Europees Commissaris voor Energie 

Bronnen, en meer lezen

Energy efficient products: Commission moves to improve quality of information to consumers and companies, 2 april 2024

Nieuwe webportaal van de Europese Commissie

EPREL: het Europees productregister voor energie-etikettering