EU-uitbreiding/Buitenlandse acties

De EU heeft in de loop der jaren haar eigen buitenlands beleid ontwikkeld, waardoor zij nu op het wereldtoneel met één stem kan spreken. Samen hebben de 28 EU-lidstaten veel meer macht en invloed dan elk apart. De EU wil via haar buitenlands beleid de vrede bewaren en de wereld veiliger maken, internationale samenwerking bevorderen en zich inzetten voor de ontwikkeling en bescherming van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten en fundamentele vrijheden

Een belangrijk instrument hierbij is het Europees nabuurschapsbeleid. Deze regelt de betrekkingen van de EU met 16 van haar zuidelijke en oostelijke buren: Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina, Syrië, Tunesië, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland.

Daarnaast blijft het vraagstuk van verdere uitbreiding van de EU actueel. Momenteel zijn onderhandelingen bezig met Servië en Montenegro, hebben Macedonië en Albanië hun kandidatuur ingediend en behoren Bosnië & Herzegovina en Kosovo tot de potentiële aanvragers.

ECR Africa Summit 2019

Icon EVENT ECR Africa Summit 2019

9 January 2019 09:00–18:30
European Parliament, JAN 6Q2

Africa is a continent experiencing a renaissance in terms of economic growth, inward investment, the emergence of widespread entrepreneurialism, demographic changes, inward and foreign investment...

Read more
Flanders in Dialogue

Icon EVENT Flanders in Dialogue

15 October 2018 17:30–21:00
VLEVA, Kortenberglaan 71, 1000 Brussel

Flanders in Dialogue - Local elections: the day after
You may have registered to vote on the 14th of October for your new local government. Or maybe you are just curious about the effect...

Read more

Jouw VLEVA contact voor dit thema

Maak een account aan

Dossiers over dit thema

Geen dossiers gevonden

EU-uitbreiding/Buitenlandse acties

Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini heeft de taak het buitenlands beleid meer samenhang te geven. Zij zit de maandelijkse vergadering van de Raad Buitenlandse zaken voor, waar de 28 ministers van buitenlandse zaken elkaar ontmoeten. Zij neemt ook deel aan de Europese Raad en brengt verslag uit over buitenlandse kwesties. 

De Europese Dienst voor extern optreden (EEAS) ondersteunt de Hoge Vertegenwoordiger. Het fungeert eigenlijk als de diplomatieke dienst van de EU. De EEAS beschikt wereldwijd over een netwerk van 139 delegaties en bureaus die de Europese belangen behartigen.

Het Directoraat-generaal Europees nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen (DG NEAR) is verantwoordelijk voor het EU-beleid inzake uitbreiding. Johannes Hahn is de Europese Commissaris bevoegd voor dit thema. 

Follow us