09 januari 2024 - door Liese Dewilde
Vanaf 1 januari 2024 is België voor een half jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dit betekent dat België voor de dertiende keer niet alleen de agenda van de EU mee zal bepalen, maar vooral zal optreden als een eerlijke en neutrale bemiddelaar tussen de lidstaten.
Onder het motto "Protect, Strengthen, Prepare." focust België op 6 topprioriteiten:
de rechtsstaat, de democratie en de eenheid verdedigen
het concurrentievermogen versterken
een groene en rechtvaardige transitie nastreven
de sociale en gezondheidsagenda versterken
de mensen en de grenzen beschermen
Europa als wereldspeler promoten
Ons land kondigde aan om vooral sterker in te zetten op een competitief industrieel en handelsbeleid in Europa en de transitie naar een groenere economie. Dé prioriteit de komende zes maanden volgens premier De Croo? "Welvaart en jobs." Ook Vlaanderen legt de nadruk op het belang van een competitief Europees industriebeleid. Vlaams minister Brouns zal voor dit thema voorzitter zijn tijdens de Raden Concurrentievermogen.
Het wordt een bijzonder belangrijk voorzitterschap in aanloop naar de Europese verkiezingen in juni. Daarom zal het Belgisch voorzitterschap proberen om zo veel mogelijk akkoorden af te sluiten met het Europees Parlement voor maart, zodat alles tijdig juridisch rond geraakt. Er liggen zo’n 140 wetgevende dossiers op tafel. België hoopt om in januari en februari nog voor 60 dossiers politieke akkoorden te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de Net-Zero Industry Act, herziening van economic governance, het recht op reparatie, de herziening van de richtlijn verpakking en verpakkingsafval enzovoort.
In de eerste helft van 2024 zullen meer dan 530 informele en ongeveer 2000 formele bijeenkomsten plaatsvinden. Er zullen ook tal van evenementen georganiseerd worden in verschillende Vlaamse steden om onze culturele Vlaamse parels in de verf te zetten.
In het Belgisch voorzitterschap zal ook Vlaanderen een belangrijke rol spelen. Zo zullen de Vlaamse ministers België vertegenwoordigen als voorzitters van de Raad voor de thema’s Industrie, Jeugd, Cultuur, Media en Visserij. Ook voor het Vlaamse middenveld is dit hét moment om kansen te grijpen en belangrijke thema’s op de Europese kaart te zetten. Zie ons doen!
Ga naar VLEVA's voorzitterschapsgids voor een helder overzicht. Per beleidsdomein vind je: alle dossiers en wie bevoegd is, Vlaamse beleidsprioriteiten, agenda en events, nieuws, interessante contactpersonen en de standpunten van onze VLEVA-leden over diverse thema's en werkzaamheden.
Ontdek hier alles over de rol van Vlaanderen in het Belgisch voorzitterschap van de EU en het projectplan.
Tijdens het voorzitterschap zet VLEVA vol enthousiasme haar werkzaamheden voort. We blijven nauwlettend het Europese beleid en de beschikbare subsidies volgen en zullen je op de hoogte blijven houden op een toegankelijke manier. Aarzel niet om ons te contacteren met al je vragen en verwachtingen.