Volg hier het laatste nieuws over de Raadswerkzaamheden van de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) tijdens het Belgisch Voorzitterschap. De bevoegde overheden, dossiers op de agenda, inhoudelijke prioriteiten, relevante contactpersonen, nieuws, evenementen, ledenstandpunten enzovoort - al die info vind je hier!
Raad Buitenlandse Zaken (RBZ)
De Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) is verantwoordelijk voor het externe optreden van de Europese Unie, dat het buitenlands beleid, defensie en veiligheid, handel, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp omvat.
De hoofdtaak van de Raad bestaat erin om, samen met de Europese Commissie en bijgestaan door de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, te zorgen voor de eenheid, samenhang en doeltreffendheid van het externe optreden van de EU.
Daarnaast bepaalt de Raad op basis van richtsnoeren van de Europese Raad het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, en voert hij het uit. Concreet kan de Raad zowel civiele als militaire EU‑crisisbeheersingsmaatregelen treffen om de doelstellingen van de EU inzake vrede en veiligheid te verwezenlijken. Ook kan de Raad maatregelen goedkeuren, waaronder eventueel sancties, om uitvoering te geven aan het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU.
Het gemeenschappelijk handelsbeleid is een exclusieve bevoegdheid van de EU, wat betekent dat de Raad daarvoor samen met het Europees Parlement uitvoeringsmaatregelen vaststelt. Dit beleid omvat onder andere handels- en investeringsbetrekkingen, intellectuele-eigendomsrechten en rechtstreekse buitenlandse investeringen.
Wie is bevoegd?
De zittingen van de Raad Buitenlandse Zaken worden voorgezeten door de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (momenteel Josep Borrell Fontelles). De Federale Regering is tijdens het Belgisch Voorzitterschap woordvoerder voor België in deze Raadsformatie.
Dossiers op de agenda
Oekraïnecrisis (o.a. vluchtelingenproblematiek en heropbouw)
Geopolitieke machtsverhoudingen en EU-relaties met andere landen en regio’s
Defensie: implementatie Strategisch Kompas en de hervorming van de Europese Vredesfaciliteit
Handel en investeringen: opvolging handelsonderhandelingen met derde landen en goedkeuringsprocedure voor afgesloten onderhandelingen, 13de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie, EU-US Trade and Technology Council
Stelsel Algemene Tariefpreferenties (Generalised Scheme of Preferences)
Ontwikkelingssamenwerking: voedselzekerheid en de transformatie naar duurzame voedselsystemen maar ook de heropbouw van Oekraïne, mondiale gezondheidszorg en de relatie met Afrikaanse landen, pandemie-instrument Wereldgezondheidsorganisatie, Global Gateway en Team Europe, mid-term reflectie over de stand van zaken van het NDICI (Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument)
Meer weten over (de stand van zaken van) een dossier? Volg het 'Gerelateerd nieuws' hieronder.
Inhoudelijke prioriteiten
De Vlaamse Regering stelt voor het EU-Voorzitterschap een aantal inhoudelijke prioriteiten.
Voorbereiding inhoudelijke voorstellen voor de inkomende Commissie
Belang van een actief en coherent buitenlands en veiligheidsbeleid dat het geheel van externe beleidsvelden omvat: diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, migratie- handels-, en investeringsbeleid en defensie
Ambitieus en assertief Europees handels- en investeringsbeleid met inzet op de offensieve kant van handelsbeleid door handelsakkoorden te sluiten, handelsbelemmeringen weg te werken en samen met partners aan een internationaal gelijker speelveld te werken
Open strategische autonomie, met versterking van het eigen concurrentievermogen en (open) investeringsklimaat
Synergie industrie- en handelsbeleid
Ontwikkelingssamenwerking: Global Health, voedselzekerheid en transformatie naar duurzame voedselsystemen, klimaat en duurzame ontwikkeling en aandacht voor de minst-ontwikkelde landen