15 maart 2024 - door Paula Verschaeve
Deze week keurden de leden van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) drie milieudossiers goed:
het ontwerpverslag over de richtlijn bodemmonitoring en bodemveerkracht
het voorlopig akkoord tussen de Raad en het Parlement over de richtlijn luchtkwaliteit
het voorlopig akkoord tussen de Raad en het Parlement over de richtlijn behandeling stedelijk afvalwater
Ben je benieuwd naar het laatste nieuws uit de ENVI-commissie? Een stand van zaken lees je hier.
Het ontwerpverslag van rapporteur Martin Hojsík over de richtlijn bodemmonitoring en -veerkracht is goedgekeurd door de ENVI-commissie met 42 stemmen voor, 26 stemmen tegen en 14 onthoudingen.
Concrete doelstellingen nodig om gezondheid van bodems te verbeteren
Om de gezondheid van de bodems in Europa te verbeteren, pleiten de Europese Parlementsleden voor concrete doelen. Ze ondersteunen de doelstelling om tegen 2050 gezonde bodems te hebben, zoals voorgesteld door de Europese Commissie.
De nieuwe regels zullen lidstaten verplichten om eerst de gezondheid van alle bodems te monitoren en vervolgens te beoordelen. De Parlementsleden pleiten ervoor dat lidstaten kunnen kiezen uit drie niveaus voor bodemmonitoring, afhankelijk van hun bereidheid. Elk niveau zou dan verschillende beschrijvingen en criteria voor bodemgezondheid bevatten.
Van ernstig aangetaste bodems naar goede ecologische bodems
De Europese Parlementsleden vragen de lidstaten de ecologische status van bodems te verbeteren door ernstig aangetaste bodems binnen tien jaar te herstellen, matig aangetaste bodems binnen zes jaar, en al matig aangetaste bodems nog verder te verbeteren.
Openbare lijst van verontreinigde locaties
Volgens de Commissie zijn er naar schatting 2.8 miljoen potentieel vervuilde locaties in de EU. Om het publiek op de hoogte te stellen, steunen de ENVI-leden de verplichting om binnen de vier jaar na de inwerkingtreding van deze richtlijn een openbare lijst van dergelijke locaties op te stellen in alle lidstaten.
‘De vervuiler betaalt’
Lidstaten moeten vervuilde locaties onderzoeken, beoordelen en schoonmaken om risico’s voor mens en milieu te verminderen. De kosten hiervoor moeten volgens de Parlementsleden gedragen worden door de vervuilers, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
Rapporteur Martin Hosjik zei na de stemming: “We zijn eindelijk dicht bij een gemeenschappelijk Europees kader om onze bodems te beschermen tegen achteruitgang. Zonder gezonde bodems is leven op deze planeet niet mogelijk.”
Op 20 februari 2024 bereikten de Raad en het Parlement een deal over de richtlijn luchtkwaliteit. Die deal kreeg dinsdag groen licht in de ENVI-commissie van het Parlement. Het voorlopig akkoord is met 49 stemmen voor, met 29 stemmen tegen en bij 3 onthoudingen aangenomen.
Op 29 januari 2024 bereikten de onderhandelaars van de Raad en het Parlement een deal over de herziene richtlijn behandeling stedelijk afvalwater. Ook deze deal kreeg dinsdag groen licht in de ENVI-commissie. 67 leden stemden voor, 7 tegen en 6 leden onthielden zich van de stemming.
Richtlijn bodemmonitoring & -veerkracht
Europees Parlement
Als het ontwerpverslag in de plenaire vergadering van 11 april 2024 wordt aangenomen, vormt het de onderhandelingspositie van het Parlement.
Het dossier zal worden opgevolgd door het nieuwe Parlement na de Europese verkiezingen.
Raad
Het standpunt van de Raad (algemene oriëntatie) is nog niet bepaald.
België, dat tijdelijk voorzitter is van de Raad van de EU, wil het standpunt tegen eind juni 2024 goedgekeurd zien.
Richtlijn luchtkwaliteit
Europees Parlement
Het voltallige Parlement moet de tekst van het voorlopig akkoord nu nog formeel goedkeuren. De stemming staat voorlopig gepland op 24 april 2024.
Raad
Na bekrachtiging door het Parlement is het aan de EU-lidstaten om hun definitieve goedkeuring te geven.
Richtlijn behandeling stedelijk afvalwater
Europees Parlement
Het voltallige Parlement moet de compromistekst nu nog formeel goedkeuren. De stemming staat gepland tijdens de plenaire van 22 april 2024.
Raad
Op 1 maart 2024 bekrachtigden de EU-ambassadeurs (Coreper) de deal.
Eenmaal aangenomen door het Parlement wordt de tekst naar de Raad gestuurd ter goedkeuring.
Richtlijn bodemmonitoring & -veerkracht
Voorstel Europese Commissie, 5 juli 2023
Ontwerpverslag ENVI-commissie, 31 oktober 2023
Persbericht Europees Parlement, 11 maart 2024
Richtlijn luchtkwaliteit
Voorstel Europese Commissie, 26 oktober 2022
Standpunt Europees Parlement, 13 september 2023
Algemene oriëntatie Raad, 9 november 2023
Tekst van het voorlopig politiek akkoord, 8 maart 2024
Richtlijn behandeling stedelijk afvalwater
Voorstel Europese Commissie, 26 oktober 2023
Standpunt Europees Parlement, 5 oktober 2023