Interne energiemarkt: ITRE-commissie keurt voorlopig akkoord goed

23 januari 2024 - door Ina De Vlieger

Europarlementariërs van de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van het Europees Parlement bevestigen het voorlopig politiek akkoord die eind 2023 werd bereikt over de teksten om de opzet van de Europese elektriciteitsmarkt te hervormen.

  • Deze wetgeving geeft de EU een elektriciteitsmarkt met meer rechten en meer bescherming tegen onder meer plotse schokken in elektriciteitsprijzen.

  • Stemming tijdens de plenaire vergadering staat voorlopig gepland voor de week van 5-8 februari 2024.

De goedkeuring van het voorlopig politieke akkoord over de opzet van de elektriciteitsmarkt door de ITRE-leden op 15 januari gebeurde met 46 stemmen voor en 17 stemmen tegen, bij 1 onthouding.

Deze wetgeving geeft de EU een elektriciteitsmarkt met meer rechten en meer bescherming tegen onder meer plotse schokken in elektriciteitsprijzen, dankzij maatregelen zoals het verbod op eenzijdige wijzigingen van contracten door leveranciers en het feit dat kwetsbare consumenten of mensen in energiearmoede volledig beschermd zijntegen afsluitingen.

De belangrijkste elementen uit het compromis lees je in dit VLEVA-artikel.

De tekst van het voorlopige politieke akkoord is beschikbaar.

Achtergrond

De Commissie heeft haar voorstel voor herziening van de EU-elektriciteitsmarkt op 14 maart 2023 gepubliceerd. Het doel is de elektriciteitskosten voorspelbaarder te maken en investeringen in schone technologieën te stimuleren door een betere markttoegang tot langetermijncontracten, de consumenten instrumenten aan te reiken die hen beschermen tegen volatiele elektriciteitsprijzen, en de invoering van flexibiliteitsoplossingen en de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitssysteem te vergemakkelijken. Het Parlement en de Raad bereikten voorlopig compromis over dit voorstel op 14 december 2023.

Volgende stappen

  • Het Europees Parlement (EP) moet het akkoord nu formeel aannemen tijdens een plenaire vergadering. Datum voor de stemming is nog niet gekend.

  • Na goedkeuring door het EP moet de Raad het akkoord nog formeel aannemen.

Bronnen en meer lezen

Voorstel Europese Commissie, gepubliceerd op 14 maart 2023

Algemene oriëntatie van de Raad, gepubliceerd op 19 oktober 2023

Standpunt van het Europees Parlement, gepubliceerd op 27 juli 2023

VLEVA-nieuwsbericht voorlopig politiek akkoord

Tekst voorlopig politiek akkoord, gepubliceerd op 19 december 2023

Voorzitterschapgids