19 maart 2025 - door Kristof Vlaeminck
De Europese Commissie heeft zes nieuwe locaties aangewezen voor de oprichting van AI-fabrieken. Deze faciliteiten zullen in 2025 worden gebouwd in Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Polen en Slovenië.
De zes nieuwe AI-fabrieken voegen zich bij de zeven die al zijn geselecteerd in een onderling verbonden netwerk van AI-hubs. Geen van de AI-fabrieken is in Vlaanderen gevestigd.
Dit initiatief werd benadrukt in de politieke richtlijnen van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en heeft als doel om van Europa het “AI-continent” te maken.
Het doel van de Commissie is om AI-fabrieken op te zetten in heel Europa, waarmee de inzet van de EU voor het bevorderen van AI-technologie en innovatie wordt versterkt.
AI-fabrieken bieden geavanceerde infrastructuur voor AI-supercomputing en fungeren als dynamische ecosystemen waarin innovatie, samenwerking en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie centraal staan. Ze bundelen drie cruciale componenten: rekenkracht, data en talent. Door universiteiten, supercomputercentra, industrie en investeerders met elkaar te verbinden, stimuleren AI-fabrieken de ontwikkeling van geavanceerde generatieve AI-modellen en bevorderen ze AI-toepassingen in sectoren zoals gezondheidszorg, productie, klimaat, financiën en meer.
Met de toevoeging van zes nieuwe locaties telt Europa binnenkort 13 AI-fabrieken. Sommige van deze faciliteiten zullen grensoverschrijdend samenwerken, waardoor 17 EU-lidstaten en twee geassocieerde EuroHPC-deelnemers worden betrokken. De AI-fabrieken worden ondersteund via het gezamenlijke EuroHPC-initiatief (European High-Performance Computing), met een totale nationale en Europese investering van circa €1,96 miljard. Geen van de AI-fabrieken is in België gevestigd.
De oprichting van de AI-fabrieken maakt deel uit van het AI Continent Action Plan, een strategisch initiatief van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen binnen het werkprogramma voor 2025. Dit plan heeft als ambitie Europa tot wereldleider in kunstmatige intelligentie te maken. AI-fabrieken vormen een sleutelonderdeel van deze strategie door de essentiële infrastructuur en diensten te bieden die nodig zijn om de AI-sector in Europa te versterken. Dankzij het netwerk van Europese supercomputers kunnen AI-fabrieken de AI-innovatie versnellen en ondersteunen.
AI-fabrieken moeten toegankelijk zijn voor start-ups en KMO’s die actief zijn in de AI-sector. Dit biedt bedrijven en onderzoekers de kans om grootschalige, betrouwbare en ethische AI-modellen te ontwikkelen en te verbeteren. De faciliteiten ondersteunen zo het Europese AI-ecosysteem en stimuleren onderzoek en innovatie.
De financiering van de AI-fabrieken komt voor de helft van de Europese Commissie en voor de andere helft van de betrokken lidstaten. Zodra de AI-fabrieken operationeel zijn, zal EuroHPC 50% van de rekenkracht toewijzen, terwijl de deelnemende landen de andere helft naar eigen inzicht beheren. Hoewel Vlaanderen zelf geen AI-fabriek krijgt, kunnen Vlaamse bedrijven en onderzoekers wel gebruikmaken van de beschikbare faciliteiten binnen het Europese netwerk. De oproep om toegang te krijgen zal op de website van EuroHPC verschijnen.