12 februari 2025 - door Kristof Vlaeminck
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft deze week op de AI Action Summit in Parijs InvestAI gelanceerd.
InvestAI zal 200 miljard euro vrijmaken voor investeringen in kunstmatige intelligentie, waaronder een nieuw Europees fonds van 20 miljard euro voor AI-gigafabrieken.
De investeringen moeten bijdragen om van Europa een AI-continent te maken.
61 landen, waaronder België, ondertekenden de verklaring over 'inclusieve en duurzame' AI. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zich onthouden.
De Franse president Emmanuel Macron en de Indiase premier Narendra Modi organiseerden samen de Artificial Intelligence Action Summit in Parijs op 10 en 11 februari 2025. Het doel van deze top was om Frankrijk en Europa te positioneren als belangrijke spelers in de AI-sector en om internationale samenwerking op het gebied van afspraken en een wereldwijd gedragen visie over AI te bevorderen.
Het evenement bracht niet alleen staatshoofden en regeringsleiders samen, maar ook leiders van internationale organisaties, CEO's van kleine en grote bedrijven, vertegenwoordigers van de academische wereld, ngo's, kunstenaars en leden van het maatschappelijk middenveld. Tijdens de top benadrukte president Macron het belang van innovatie en riep hij bedrijven op om voor Europa te kiezen voor hun AI-ontwikkelingen.
Europees Commissievoorzitter von der Leyen heeft InvestAI op de Artificial Intelligence Action Summit gelanceerd. Dit is een initiatief om 200 miljard euro vrij te maken voor investeringen in kunstmatige intelligentie en 's werelds grootste publiek-private samenwerking om de mondiale AI-race te winnen. Als deel van InvestAI zal er een nieuw Europees fonds van 20 miljard euro voor AI-gigafabrieken opgericht worden. Deze grote AI-infrastructuur is nodig om open, gezamenlijke ontwikkeling van de meest complexe AI-modellen mogelijk te maken en van Europa een écht AI-continent te maken.
“AI zal onze gezondheidszorg verbeteren, onderzoek en innovatie stimuleren en ons concurrentievermogen een boost geven. We willen dat AI een positieve kracht is die groei bevordert. We doen dit via onze eigen Europese aanpak - gebaseerd op openheid, samenwerking en uitmuntend talent. Maar onze aanpak moet nog worden versterkt. Daarom zullen we samen met onze lidstaten en partners via InvestAI aanzienlijk kapitaal mobiliseren voor Europese AI-gigafabrieken. Dit unieke publiek-private partnerschap, vergelijkbaar met een CERN voor AI, zal al onze wetenschappers en bedrijven - niet alleen de grootste - in staat stellen de meest geavanceerde zeer grote modellen te ontwikkelen die nodig zijn om van Europa een AI-continent te maken.”
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen
InvestAI zal vier toekomstige AI-gigafabrieken in de EU financieren. De nieuwe AI-gigafabrieken zullen gespecialiseerd zijn in het trainen van de meest complexe, zeer grote AI-modellen. Dergelijke modellen van de volgende generatie vereisen een uitgebreide computerinfrastructuur voor doorbraken op specifieke gebieden zoals geneeskunde of wetenschap. De gigafabrieken zullen ongeveer 100.000 AI-chips van de laatste generatie bevatten, ongeveer vier keer meer dan de huidige AI-fabrieken.
De gigafabrieken die via InvestAI worden gefinancierd, zullen het grootste publiek-private partnerschap ter wereld zijn voor de ontwikkeling van betrouwbare AI. Ze zullen het Europese model van coöperatieve en open innovatie dienen, met een focus op complexe industriële en missiekritische toepassingen. Het doel is dat elk bedrijf, niet alleen de grootste spelers, toegang krijgt tot grootschalige rekenkracht om aan de toekomst te bouwen.
InvestAI zal een fonds in lagen omvatten, met verschillende risico- en rendementsprofielen. De initiële financiering van InvestAI door de Europese Commissie zal afkomstig zijn van bestaande EU-financieringsprogramma's met een digitale component, zoals Digitaal Europa, Horizon Europe en InvestEU. De lidstaten kunnen ook bijdragen door middelen uit hun cohesiefondsen aan te wenden. De financiering van AI-gigafabrieken, met een mix van subsidies en eigen vermogen, zal dienen als een van de proefprojecten voor strategische technologieën die zijn aangekondigd in het EU-Competitiviteitskompas.
De Europese Commissie heeft in december al de eerste zeven AI-fabrieken aangekondigd en zal binnenkort de volgende vijf aankondigen. De bestaande steun voor AI-fabrieken van 10 miljard euro, medegefinancierd door de EU en de lidstaten, is nu al de grootste overheidsinvestering in AI ter wereld en zal meer dan tien keer zoveel particuliere investeringen genereren. Start-ups en het bedrijfsleven krijgen nu al massaal toegang tot supercomputers.
Niet alleen Commissievoorzitter Von der Leyen maakte grote beloftes voor de financiële ondersteuning van AI, ook president Macron kondigde aan dat Frankrijk 109 miljard euro zal investeren in AI-projecten om de concurrentiepositie van het land te versterken.
Ook ondertekenden 61 landen de verklaring over 'open, inclusieve en ethische' AI, een visie die vooral door Europa wordt uitgedragen. In tegenstelling tot landen zoals China, India, Japan, Australië, Canada en ook België, hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deze verklaring niet ondertekend. Tijdens zijn speech op de top waarschuwde de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance dat te strikte Europese regelgeving de innovatie en groei van de AI-sector zou belemmeren.