Volg hier het laatste nieuws over de Raadswerkzaamheden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) tijdens het Belgisch EU-Voorzitterschap. De bevoegde overheden, dossiers op de agenda, inhoudelijke prioriteiten, relevante contactpersonen, nieuws, evenementen, ledenstandpunten enzovoort - al die info vind je hier!
Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ)
De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) werkt aan samenwerking en gemeenschappelijk beleid inzake grensoverschrijdende aangelegenheden om zo een Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te creëren.
De Raad neemt, meestal samen met het Europees Parlement, wetgeving aan die de grondrechten moet beschermen, het vrije verkeer van personen in de EU moet waarborgen en de burger een hoog niveau van bescherming moet bieden. De Raad is verantwoordelijk voor het asiel- en immigratiebeleid, justitiële samenwerking in burgerlijke en strafzaken, civiele bescherming en de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit en terrorisme. De Raad houdt zich ook bezig met aangelegenheden die verband houden met de Schengenruimte zonder grenzen in Europa.
Verder bevordert en versterkt de Raad de coördinatie van de eigen activiteiten van de lidstaten op vlak van interne veiligheid. De Raad doet dit door zich in te zetten voor de bescherming van de buitengrenzen en voor nauwere samenwerking tussen politie- en douanediensten.
Wie is bevoegd?
De Federale Regering is tijdens het Belgisch Voorzitterschap zowel Voorzitter van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken als woordvoerder voor België in deze Raadsformatie.
Dossiers op de agenda
Mid-term evaluatie en bijsturing EU-actieplan Integratie en Inclusie 2021-2027
Pact voor Asiel en migratie
European Cross-Border Mechanism
Meer weten over (de stand van zaken van) een dossier? Volg het 'Gerelateerd nieuws' hieronder.
Inhoudelijke prioriteiten
De Vlaamse Regering stelt voor het EU-Voorzitterschap een aantal inhoudelijke prioriteiten.
Voorbereiding van inhoudelijke voorstellen richting nieuwe EU-legislatuur
Europese democratie moet zich assertiever en weerbaarder opstellen
Organisatie en financiering van het inburgerings- en integratiebeleid en de rol van lokale besturen, alsook de opvang en integratie van nieuwkomers.
Verwezenlijkingen en uitdagingen van het inburgerings- en integratiebeleid op verschillende maatschappelijke vlakken internationaal in de kijker zetten, de geleerde lessen delen met andere Europese landen, regio’s en gemeenten, en het debat over de EU-aanpak van integratie en inclusie in het kader van het EU actieplan aangaan
Uitwisseling best practices stedenbeleid, om een sociaal-rechtvaardige, groene en productieve stad te realiseren waarbij digitalisering de rode draad is
Holistische en whole of route aanpak van de grondoorzaken van migratie, zonder loutere focus op economische aspecten, maar maar met aandacht voor sociale en politieke rechten en nadruk op de meest kwetsbare groepen
Vlaanderen als voorloper in de digital decade: Focus op dataruimten, personal Dataspaces (POD’s) en Europese Data economie