TRAN-visie over River Information Services

03 april 2025 - door VLEVA team

Het rapport van de Commissie Vervoer en Transport (TRAN) werd op 18 maart 2025 goedgekeurd door de andere leden van de Commissie Vervoer en Transport (TRAN). De herziening van geharmoniseerde rivierinformatiediensten (RIS - River Information Services) maakt deel uit van de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit.

  • De TRAN-commissie pleit voor meer administratieve vereenvoudiging, meer digitalisering en meer inspraak voor RIS-gebruikers. 

  • Een centraal digitaal RIS-platform en uniforme standaarden van diensten om veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid te waarborgen.

  • De nieuwe EU-regels zouden alleen van toepassing zijn op grensoverschrijdende binnenwateren.

Belangrijkste amendementen

  • Eén digitaal platform voor iedereen en uniforme standaarden

In de huidige RIS-regelgeving wordt gebruikgemaakt van verschillende kanalen voor de communicatie over verkeers- en transportmanagement. Om de communicatie te vergemakkelijken, pleit de TRAN-commissie voor de verdere digitalisering via één enkel digitaal platform. Het platform moet ook toegankelijk zijn voor niet-EU-landen waarvan de vaarwegen verbonden zijn met die van de EU, op voorwaarde dat zij voldoen aan de vereisten voor datakwaliteit en cyberbeveiliging.

Daarbovenop is er ook nood aan het stroomlijnen en vereenvoudigen van uitwisseling van informatie, zoals het informeren van schippers en het volgen van schepen. Het aannemen van gestandaardiseerde normen voor diensten en procedures voor communicatie moet zorgen voor meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid.

  • Geografische beperking

De Europese Commissie stelt voor om de regels toe te passen op alle trans-Europese binnenwateren, ook wateren binnen het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) die niet grensoverschrijdend zijn. TEN-T is een EU-initiatief om efficiënt vervoersnetwerk binnen Europa uit te bouwen. De TRAN-commissie daarentegen wil dat de RIS-regelgeving zich beperkt tot grensoverschrijdende waterwegen. Tegelijkertijd blijft het mogelijk voor lidstaten om dit vrijwillig toe te passen op de eigen binnenwateren. Door de wetgeving te beperken tot grensoverschrijdende waterwegen, wordt bijkomende administratie vermeden.

  • Meer inspraak voor RIS-gebruikers

Een eenvoudige, efficiënte en toegankelijke procedure voor de behandeling van klachten is noodzakelijk voor een vlotte werking. Zo worden implementatieproblemen sneller opgemerkt en de belangen van RIS-gebruikers beter verdedigd. De TRAN-commissie pleit hierbij voor waar mogelijk de bestaande klachtenmechanismen te gebruiken, om extra administratieve en financiële lasten te vermijden.

Achtergrond

Het voorstel tot wijziging van Richtlijn 2005/44/EG werd gepubliceerd op 26 januari 2024. 

Dit initiatief is onderdeel van het EU Binnenvaart – actieplan NAIADES III 2021-2027. De Europese Green Deal streeft ernaar 75% van het huidige wegvervoer van goederen over te zetten naar binnenvaart en spoorvervoer. Dit actieplan heeft als doel om de vervoerscapaciteit van de binnenwateren te verhogen. Met dit initiatief wil de Commissie het huidige RIS-systeem administratief vereenvoudigen en de regels meer harmoniseren.

Volgende stappen

  • Dit voorstel volgt de gewone wetgevingsprocedure.

  • Bij goedkeuring van het Europees Parlement, wordt het rapport van de TRAN-commissie als standpunt van het Parlement gebruikt.

  • Als het voorstel ook door het Europees Parlement wordt goedgekeurd, kan de TRAN-commissie gresprekken opstarten met de lidstaten over de definitieve tekst.

  • Daarnaast moet de Raad haar algemene oriëntatie bepalen.

  • Als zowel het Europees Parlement als de Raad hun standpunt hebben geformuleerd, kunnen de trilogen gestart worden.

Meer lezen

Voorstel van de Europese Commissie, 26 januari 2024 - COM(2024) 33 final

Rapport TRAN-Commissie

Persmededeling TRAN-Commissie