06 februari 2024 - door Paula Verschaeve
EU-lidstaten (Coreper I) keurden op vrijdag 2 februari 2024 het voorlopig politiek akkoord van de Raad en het Parlement over de herziening van de bouwproductenverordening goed. De formele goedkeuring van dit dossier komt zo een stap dichterbij.
Wat de intrekking van de bestaande bouwproductenverordening (2011) betreft, bepaalt de tekst dat deze wordt ingetrokken tegen 2039.
De bepalingen over het digitale productpaspoort voor bouwproducten zijn afgestemd op het digitale productpaspoort uit het Ecodesign-voorstel.
De tekst van het voorlopig politiek akkoord is nu ook ter beschikking gesteld (zie bijlage).
De tekst van het voorlopig politiek akkoord verwijst naar de volgende thema's:
Standaardisatie
De ruime bevoegdheid van de Commissie om geharmoniseerde technische specificaties vast te stellen, is gereduceerd.
Milieuverplichtingen voor fabrikanten
Artikel 22 over aanvullende milieuverplichtingen voor fabrikanten wordt in de tekst geschrapt, terwijl de Commissie via artikel 21 over verplichtingen voor fabrikanten de bevoegdheid krijgt om gedelegeerde handelingen vast te stellen wat betreft reserveonderdelen en duurzaamheidsetikettering.
Prestatie- en conformiteitsverklaring
De Commissie zou de bevoegdheid krijgen gedelegeerde handelingen vast te stellen om verplichte producteisen te bepalen voor producten die onder een geharmoniseerde norm of een uitvoeringshandeling vallen. De conformiteit met die verplichte producteisen en de prestaties van de producten zouden worden opgenomen in één prestatie- en conformiteitsverklaring.
Geharmoniseerde zone
De tekst introduceert in artikel 7 het begrip ‘geharmoniseerde zone’ - dat betrekking heeft op alle bouwproducten die onder een geharmoniseerde technische specificatie vallen. De EU-lidstaten respecteren deze zone, maar zouden nationale eisen mogen specificeren voor kenmerken die niet in geharmoniseerde technische specificaties zijn geregeld.
Geherfabriceerde producten
Geherfabriceerde producten worden in het kader van deze voorlopige overeenkomst als gebruikte producten beschouwd.
Bevoegdheid van de Europese Commissie
3D-prints
Digitaal productpaspoort voor bouwproducten
De bepalingen over het digitale productpaspoort zijn afgestemd op het digitale productpaspoort uit het Ecodesign-voorstel.
Groene overheidsopdrachten
Het toepassingsgebied voor groene overheidsopdrachten wordt verruimd en het expliciete verbod om bepalingen inzake groene overheidsopdrachten toe te passen op bouwwerken is geschrapt.
Sancties
De tekst benadrukt dat de EU-lidstaten doeltreffende sanctiemaatregelen voor schendingen van deze verordening moeten vaststellen en meedelen.
Intrekking van de bestaande CPR-verordening
Wat de intrekking van de bestaande bouwproductenverordening (2011) betreft, bepaalt de tekst dat deze wordt ingetrokken tegen 2039.
Inwerkingtreding
Wat de inwerkingtreding betreft, bepaalt de tekst dat de artikelen met betrekking tot de ontwikkeling van normen voor bouwproducten onmiddellijk van toepassing zullen zijn op de datum van inwerkingtreding. Alle andere artikelen, met uitzondering van artikel 90, zullen 12 maanden na de datum van inwerkingtreding van toepassing zijn. Artikel 90 met betrekking tot sancties wordt 24 maanden na de datum van inwerkingtreding van toepassing. Zo hebben de EU-lidstaten voldoende tijd om hun wetgeving aan te passen.
Europees Parlement
Naar verwachting zal de tekst van de overeenkomst op 13 februari 2024 ter goedkeuring worden voorgelegd aan de IMCO-commissie, en vervolgens ter goedkeuring aan de plenaire vergadering van 11-14 maart 2024.
Raad
Coreper I heeft op 2 februari 2024 de tekst van de overeenkomst goedgekeurd. Een datum voor de formele goedkeuring binnen de Raad is nog niet bepaald.
Op 30 maart 2022 publiceerde de Europese Commissie haar voorstel om de bouwproductenverordening van 2011 te herzien. Deze herziening moet (a) de tekortkomingen van de huidige regels aanpakken, (b) het wettelijke kader vereenvoudigen en (c) de groene en digitale transitie in de sector ondersteunen. De herziening van de bouwproductenverordening maakt deel uit van de Europese Green Deal en het Actieplan voor de circulaire economie.
Tijdlijn
De Raad heeft zijn onderhandelingsmandaat op 30 juni 2023 aangenomen.
Het Europees Parlement heeft zijn standpunt op 11 juli 2023 bepaald. De eerste triloog vond plaats op 17 juli 2023, een tweede op 24 oktober 2023. Op 13 december 2023, tijdens de derde ronde van de interinstitutionele onderhandelingen, bereikten de Raad en het Parlement een voorlopig politiek akkoord.
Voorstel Europese Commissie, 1 april 2022
Algemene oriëntatie van de Raad, 23 juni 2023
Standpunt van het Europees Parlement, 11 juli 2023
Tekst van het voorlopige politieke akkoord, 1 februari 2024