Jouw stem in Europa: Kritieke grondstoffenwet

04 april 2023 - door Liese Dewilde

Op 16 maart presenteerde de Europese Commissie, in het kader van het Green Deal Industrial Plan, een voorstel voor een kritieke grondstoffenwet (Critical Raw Materials Act - CRMA).

Dit initiatief bevat, samen met de mededeling ‘veilige en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen ter ondersteuning van de dubbele transitie’ een uitgebreide reeks maatregelen om de toegang van de EU tot veilige, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen (Critical Raw Materials – CRM) te waarborgen.

De kritieke grondstoffenwet heeft als hoofddoelstelling om de veilige en duurzame voorziening van de EU met kritieke grondstoffen te waarborgen. Dit doel wordt verder ingevuld aan de hand van vier specifiekere doelstellingen:

  • EU-capaciteiten in de verschillende stadia van de waardeketen versterken

  • Invoer van de grondstoffen in de EU diversifiëren

  • Capaciteit op het gebied van monitoring en risicobeperking verbeteren

  • Een goed functionerende interne markt waarborgen en tegelijk de duurzaamheid en het circulaire karakter van kritieke grondstoffen verbeteren.

De reeks maatregelen voorgesteld in de twee initiatieven bestaat uit gecoördineerde interne en externe acties: versterking van de binnenlandse toeleveringsketens en van het internationale engagement om win-winpartnerschappen met derde landen te ontwikkelen.

Je kan hier meer lezen over het Commissievoorstel voor een Critical Raw Materials Act.

De Commissie is benieuwd wat je van het voorstel vindt. Je kan hier tot 9 juni 2023 feedback geven op het Commissievoorstel.