EU-H? Funding & Tenders portal: toegangspoort tot Europese financiering - Deel 1

23 november 2023 - door Kaatje Gevaert

In deze EU-H? maak je kennis met het Funding and Tenders portal. Het is de toegangspoort tot Europese financiering van de centraal/direct fondsen. Je krijgt een antwoord op volgende vragen:

 • Wat is het Funding and Tenders portal?

 • Hoe en waarom maak je een EU login aan?

 • Hoe registreer je jouw organisatie in het Participant Portal en waar moet je opletten?

Funding and Tenders portal: toegang tot Europese financieringsprogramma’s

Het Funding and Tenders portal is hét toegangspunt voor deelnemers en deskundigen bij financieringsprogramma's en aanbestedingen die door de Europese Commissie en andere EU-organen worden beheerd. Of anders: alle stappen van de programma’s in direct beheer worden via dit portaal beheerd:

 • informatie over projectoproepen

 • het indienen van je projectaanvraag

 • administratieve opvolging van jouw goedgekeurd project (de ondertekening van de subsidieovereenkomst, projectrapportage en wijzigingen van de subsidieovereenkomst)

 • alle juridische documenten, werkprogramma's en richtsnoeren.

Van start: maak je persoonlijke EU login aan

Als je surft naar het Funding and Tenders portal zie je een aantal diensten die beschikbaar zijn voor het grote publiek. Wil je er dieper in wil duiken en toegang krijgen tot meer informatie, dan heb je een persoonlijke EU Login (vroegere ECAS-account) nodig.

De registratie is eenvoudig en gebeurt via jouw e-mailadres dat ook nadien als login zal worden gebruikt.

Volg hiervoor dit stappenplan:

 • Surf naar European Commission's user Authentication Service en maak je persoonlijke EU login aan.

 • Nadat je bent ingelogd, kan je gebruikmaken van de gepersonaliseerde diensten en hulpmiddelen voor het indienen van voorstellen en het beheren van projecten.

 • Je meldt je aan wanneer je Europese subsidies aan wilt vragen, of als je wilt deelnemen als onafhankelijke expert.

Registreer je organisatie in het Participant Portal

Het Participant Portal is de online tool van de Commissie voor het registreren en beheren van de gegevens van de organisaties die aan de EU-programma's deelnemen. Het maakt een consistente behandeling van de officiële gegevens van de deelnemers mogelijk en voorkomt dat er meerdere malen om dezelfde informatie wordt gevraagd.

Als je aan een projectvoorstel wilt deelnemen, moet je organisatie geregistreerd zijn en een 9-cijferige identificatiecode (PIC- Personal Identification Code) hebben. Deze unieke identificatiecode van je organisatie zal je moeten invoeren om een elektronisch aanvraagformulier voor (eForm) te activeren en wordt door de Commissie gebruikt als referentie bij eventuele interacties.

Een PIC aanmaken voor je organisatie doe je zo:

 • Een PIC code krijg je door in te loggen op de Participant Portal van de Europese Commissie met jouw EU login (zie stap 1) en je organisatie te registreren via de Unique Registration Facility (URF). Controleer eerst of je organisatie al niet geregistreerd staat!

 • Voor de registratie moet je eenmalig een procedure doorlopen. Zorg dat je het BTW-nummer en ondernemingsnummer van je organisatie bij de hand hebt, voordat je met de registratie begint.

 • Hulp nodig? Raadpleeg de gids van de Europese Commissie voor begeleiding van de registratie op de portal (Beneficiary Register).

 • Nadat je de volledige procedure hebt doorlopen krijg je een unieke 9-cijferige code of PIC (Personal Identification Code) die je telkens moet ingeven als je als organisatie een aanvraag wil doen. Het wordt door de Commissie als referentie gebruikt bij eventuele interacties. Het is dus belangrijk dat een organisatie de aanvraag slechts één keer doet en dat je het nummer goed bijhoudt.

In deze reeks

In een volgende EU-H ?hebben we het over de meest cruciale functionaliteiten van het Funding and Tenders portal en een aantal interessante functies die je kunnen helpen bij het indienen van een projectaanvraag.