07 april 2025 - door Ina De Vlieger
Op 1 april 2025 stelde de Europese Commissie een gerichte wijziging voor van verordening 2019/631, die de CO₂-emissienormen voor nieuwe personenwagens en bestelwagens vastlegt. De voorgestelde aanpassing introduceert meer flexibiliteit voor autofabrikanten bij het behalen van hun uitstootdoelstellingen in de periode 2025–2027.
In plaats van jaarlijks aan de normen te moeten voldoen, krijgen fabrikanten drie jaar de tijd om gemiddeld aan de CO₂-doelstellingen te voldoen.
De Europese Federatie van Autoproducenten (ACEA) reageert positief en noemt het voorstel een welkome versoepeling die de automobielindustrie meer ademruimte geeft.
Toch is er ook kritiek. De Groene fractie in het Europees Parlement betreurt de versoepeling.
De Europese Commissie stelt een tijdelijke versoepeling voor van de CO₂-emissieregels voor nieuwe auto's en bestelwagens, met het oog op de naleving van de doelstellingen voor 2025, 2026 en 2027. Concreet zouden fabrikanten voortaan over een periode van drie jaar beoordeeld worden op hun gemiddelde uitstoot, in plaats van jaarlijks. Dit moet hen in staat stellen om een eventuele overschrijding in het ene jaar te compenseren met betere prestaties in de andere jaren.
Tot nu toe was voorzien dat de normen vanaf 2025 op jaarbasis zouden worden toegepast, met geldboetes voor wie ze niet naleeft.
De Commissie dringt aan op een spoedig akkoord over het amendement op verordening 2019/631. "Voorspelbaarheid en rechtszekerheid voor de auto-industrie en investeerders zijn cruciaal," klinkt het. Ook de EVP-fractie in het Europees Parlement ondersteunt het voorstel en kondigde aan een versnelde parlementaire behandeling aan te vragen. De fractie roept andere partijen en de lidstaten op om snel te handelen, om verder banenverlies te vermijden en het concurrentievermogen van de sector te vrijwaren.
Liesbet Sommen (CD&V) verwelkomt de ademruimte voor bedrijven en benadrukt dat sector en overheid samen verantwoordelijkheid dragen. De CO₂-doelstellingen blijven volgens haar essentieel, zowel voor het klimaat als voor betaalbare elektrische mobiliteit.
Niet iedereen is opgezet met de versoepeling. De groene fractie (Groenen/EVA) reageert scherp op het voorstel. Europarlementslid Sara Matthieu (België) noemde het een “chaotische koerswijziging” van de Commissie. Zij wijst erop dat de CO₂-doelstellingen voor 2025 al sinds 2017 bekend zijn. Die nu op het laatste moment herzien, straft volgens haar producenten die zich aan de regels houden en verstoort de eerlijke concurrentie. Volgens haar dreigt het voorstel de langetermijnpositie van de Europese auto-industrie juist te verzwakken.
ACEA verwelkomt het initiatief als een "broodnodige ademruimte" voor de fabrikanten van personen- en bestelwagens. Tegelijkertijd benadrukt de organisatie dat extra maatregelen nodig zijn. Volgens ACEA moet de tijdelijke flexibiliteit worden aangevuld met sterke vraagstimulansen en een versnelde uitrol van laadinfrastructuur, om structurele barrières voor de transitie weg te nemen.
Het EC-voorstel is overgemaakt aan de Raad van de EU en het Europees Parlement die nu elk hun standpunten zullen bepalen om vervolgens in triloog te gaan om tot een politiek akkoord te komen.
Volgens Verordening (EU) 2023/851 - herziening van Verordening (EU) 2019/631 - moeten autofabrikanten in 2025 hun CO₂-uitstoot met 15% verminderen ten opzichte van 2021, door meer emissievrije en -arme voertuigen te verkopen. Bij niet-naleving volgt een boete van €95 per gram overtollige CO₂ per voertuig.
De sector heeft veel kritiek geuit op deze doelstelling, vooral vanwege de lage vraag naar elektrische voertuigen. Daarom startte de Europese Commissie in januari 2025 een strategische dialoog met meer dan 100 organisaties, om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen in de sector, waaronder het verzoenen van klimaatdoelen met concurrentievermogen.
Op 3 maart 2025 kondigde Ursula von der Leyen voor het eerst aan dat de naleving van de emissienormen berekend zal worden over drie jaar (2025–2027). Dit werd op 5 maart bevestigd in het Industrieel Actieplan voor de automobielsector.
EC-persbericht,1 april 2025: Commissie stelt flexibiliteit voor om fabrikanten te helpen de CO 2-emissiedoelstellingen voor nieuwe auto's en bestelwagens voor 2025 te halen