EU-subsidiemonitor 2021-2022: URBACT in de kijker

06 februari 2024 - door Kaatje Gevaert

Onmisbaar voor organisaties, bedrijven en overheidsinstanties, bieden Europese subsidies financiële steun voor projecten in diverse domeinen zoals milieu, duurzaamheid, innovatie, onderwijs en sociale inclusie.

  • In de "Monitor Europese subsidies 2021-2022" analyseert VLEVA hoe Vlaamse organisaties presteren, in welke Europese subsidieprogramma's ze actief zijn en wat de resultaten zijn. 

  • Vanaf 2024 maak je tweewekelijks kennis met een Europees subsidieprogramma. 

  • We bijten de spits af met URBACT, het Europees programma dat geïntegreerde stadsontwikkeling aanmoedigt door Europese steden in een netwerk op te nemen om goede praktijken en ideeën uit te wisselen.

Over Urbact

Het programma URBACT bevordert geïntegreerde ontwikkeling om steden te helpen bij de uitvoering van horizontale en verticale beleidsintegratie. Positieve veranderingen kunnen het best worden bewerkstelligd:

  • Als lokale autoriteiten samenwerken met verschillende bestuursniveaus (regionaal, nationaal, EU) - verticale integratie.

  • Wanneer zij uitdagingen en problemen op een holistische manier aanpakken, waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale dimensies - horizontale integratie.

Resultaten EU-subsidiemonitor 2021-2022

In de periode 2021-2022 werd één project (netwerk) goedgekeurd met Vlaamse deelname van stad Roeselare: Tech Revolution 2.). Roeselare ontvangt hierbij naar schatting 120.000 euro.  

Bij elke URBACT call for tenders worden op zijn minst 2 Vlaamse steden of gemeentes geselecteerd, wat algemeen een positieve score is. Toch zien we dat het meestal dezelfde steden zijn die verkozen worden. Dit komt door de praktijkervaring van die steden of gemeenten om hun projecten goed voor te stellen en hun kennis van Europese subsidieprogramma’s. Tom Goosse, Universiteit Gent - Vlaams contactpunt URBACT

Project in de kijker: Tech Revolution 2.0 

Middelgrote postindustriële steden in Europa zoeken naar manieren om hun economieën te laten groeien en te diversifiëren om te kunnen concurreren met de aantrekkingskracht van grotere hubs. Jasmien Wellens (JW) en Gino Dehullu (GD) vertegenwoordigen de stad Roeselare als Vlaamse partners van het URBACT netwerk Tech Revolution 2.0. Dit netwerk onder leiding van gemeente Barnsley (UK) wil goede praktijken aanreiken aan middelgrote post-industriële steden in Europa die manieren zoeken om hun economie te doen groeien en diversifiëren.

Net zoals Roeselare, werkt het Engelse dorp Barnsley samen met een bibliotheek en een digitaal mediacentrum. Voor ons is het zeer nuttig om van hen te leren en die zaken aan te passen, te vertalen naar onze stad. De winkelsector is de derde sector waar we aan werken. Winkelen, eten en fietsen zijn de drie merken van de stad. - Jasmien Wellens, projectleider strategische cel - stad Roeselare

Lees het volledige interview met stad Roeselare op de website van Urbact

Actueel

Meer informatie

  • Benieuwd naar de volledige monitor? Je vindt hem hier

  • Meer weten over Europese subsidieprogramma's, projectoproepen, subsidie-events en onze dienstverlening? Je vindt het hier

  • Heb je een vraag over Europese subsidies? Neem contact op met ons subsidieteam via subsidieteam@vleva.eu