Associatieverdrag Horizon Europa met Zuid-Korea

07 april 2024 - door Kristof Vlaeminck

De EU en Zuid-Korea hebben de onderhandelingen over een associatieverdrag voor Horizon Europe succesvol beëindigd.

  • Korea sluit zich aan bij de groeiende groep landen die geassocieerd zijn met Horizon Europe.

  • De associatieovereenkomst zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden ondertekend. Hierdoor kunnen Zuid-Koreaanse partners vanaf 2025 deelnemen aan Horizon Europe.

  • De overeenkomst geldt alleen voor pijler II (Global Challenges and European Industrial Competitiveness) van Horizon Europe.

Zuid-Korea wordt lid van de Horizon Europe familie

Iliana Ivanova, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, en Lee Jong Ho, de Zuid-Koreaanse minister van Wetenschap en Informatie- en Communicatietechnologie, hebben de onderhandelingen over de associatie van Korea afgerond.

De associatieovereenkomst zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden ondertekend, in afwachting van de voltooiing van alle noodzakelijke ratificatieprocedures aan beide zijden. Hierdoor kan Korea vanaf 2025 deelnemen aan Horizon Europe.

Na ondertekening kunnen onderzoekers en organisaties in Zuid-Korea vanaf 2025 financiering ontvangen uit de tweede pijler van Horizon. Pijler II is het grootste samenwerkingsonderdeel van het programma, dat voornamelijk gericht is op gedeelde globale uitdagingen: klimaat, energie, digitale economie en gezondheid, met een budget van 53,5 miljard euro.

De associatie met Horizon Europe is een belangrijk instrument van Europa's wereldwijde aanpak van samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie in een steeds veranderende en onstabiele wereld. Het bevestigt de inzet van de EU om excellentie te stimuleren, financiële middelen te bundelen voor wetenschappelijke vooruitgang, dynamische innovatie-ecosystemen te ontwikkelen en mondiale openheid te bevorderen die ook strategisch en wederkerig is.

 

Meer informatie?

In het persbericht kan je meer informatie en achtergrondinfo terugvinden.

Attachment(s)