11 april 2025 - door VLEVA team
Met het digitaal productpaspoort (DPP) wordt informatie over (de samenstelling van) producten en hun herkomst digitaal verwerkt en gedeeld tussen bedrijven, de toeleveringsketen, autoriteiten en consumenten.
Het DPP heeft als doel om:
Milieuduurzaamheid en circulariteit van producten te verbeteren
Het vrij verkeer van producten te waarborgen door regels rond ecologisch ontwerp vast te leggen
Toezicht op toeleveringsketens te verbeteren
Consumenten te informeren over de duurzaamheid van een product
Vanaf 18 februari 2027 worden DPP’s verplicht voor bepaalde typen batterijen en daarna zal het geleidelijk verder worden ingevoerd voor andere productgroepen. Om het speelveld gelijk te houden, werkt de Commissie aan een gedelegeerde handeling die de regels rond DPP-diensten vastlegt. Zo moet er een eerlijke en concurrerende markt ontstaan voor DPP-aanbieders.
Het initiatief krijgt de vorm van een gedelegeerde handeling en wordt verwacht in het eerste of tweede kwartaal van 2026.
Via een publieke consultatie krijgen belanghebbenden uit het brede publiek de kans om feedback te geven over de concrete uitwerking van het digitaal productpaspoort. Deze zal twaalf weken lopen in alle officiële talen van de EU. Deelnemen kan tot en met 1 juli 2025.
De EU wil de omslag maken naar een groene, circulaire en duurzame economie. Het DPP speelt een belangrijke rol in deze transitie en is onderdeel van de verordening over ecologisch ontwerp voor duurzame producten. Daarnaast wil de Commissie het DPP inzetten om onveilige of niet-conforme producten sneller op te sporen en zo een beter toezicht te houden op producten die de EU binnenkomen via online handel.