Microplastics: ontwerpverslag ENVI-commissie en schaduwrapporteurs gekend

13 december 2023 - door Paula Verschaeve

Op 12 december 2023 heeft de ENVI-commissie (milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) het ontwerpverslag van rapporteur Joao Albuquerque (S&D, Portugal) over microplastics gepubliceerd. ENVI duidt voor dit dossier ook drie schaduwrapporteurs aan. 

  • Catherine Chabaud (Renew Europe, Frankrijk), Ska Keller (Verts/Ale, Duitsland) en Idoia Villanueva Ruiz, (GUE/NGL, Spanje) worden aangeduid als schaduwrapporteurs voor dit dossier.

  • Rapporteur J. Albuquerque pleit voor een uitbreiding van de werkingssfeer van het Commissievoorstel door (a) de definitie van “kunststofpellets” te verruimen en (b) strengere eisen op te leggen aan marktdeelnemers.

  • Gezien de huidige stand van zaken zullen de trilogen pas in de tweede helft van 2024 van start gaan.

Inhoud ENVI-ontwerpverslag

De ENVI-commissie heeft op 12 december 2023 haar ontwerpverslag gepubliceerd over het Commissievoorstel voor "een verordening om het verlies van microplastics te voorkomen en de verontreiniging door microplastics te verminderen".

Rapporteur J. Albuquerque pleit voor een uitbreiding van de werkingssfeer van het voorstel door (a) de definitie van “kunststofpellets” te verruimen en (b) strengere eisen op te leggen aan marktdeelnemers. 

De amendementen stellen voor om poeders, vlokken en stofmassa ook onder de definitie van “kunststofpellets” te laten vallen. Ook de verplichting voor marktdeelnemers tot het ontwikkelen van publieke toegang tot elk register, moet volgens het ontwerpverslag nader gespecificeerd worden.

Aanduiding schaduwrapporteurs

Voor dit dossier heeft de ENVI-commissie Catherine Chabaud (Renew Europe, Frankrijk), Ska Keller (Verts/Ale, Duitsland) en Idoia Villanueva Ruiz, (GUE/NGL, Spanje) aangeduid als schaduwrapporteurs.

Volgende stappen

Het Europees Parlement 

  • De schaduwrapporteurs hebben tot 17 januari 2024 de tijd om amendementen op het ontwerpverslag in te dienen.

  • Naar verwachting stelt rapporteur J. Albuquerque zijn ontwerpverslag op 11 januari 2024 aan de leden van de ENVI-commissie voor.

  • De stemming van de ENVI-commissie over het ontwerpverslag is voorlopig gepland voor 19 maart 2024.  

  • Als het rapport door de ENVI-commissie wordt goedgekeurd, zal het tijdens de plenaire vergadering van 22 april 2024 worden voorgelegd.

De Raad 

  • De algemene oriëntatie van de Raad is nog niet bepaald.

  • Gezien het huidige tijdschema zullen de trilogen pas in de tweede helft van 2024 van start gaan.

De Europese Commissie

  • De openbare raadpleging van de Commissie zal naar verwachting op 17 januari 2024 worden afgesloten.

Bronnen en meer lezen