Prioriteiten Zweeds voorzitterschap voor energie en klimaat

09 januari 2023 - door Ina De Vlieger

Op 1 januari 2023 ging het Zweeds Voorzitterschap van de Raad (VZS) van start (loopt 6 maanden). Er staan een aantal belangrijke energie- en klimaatgerelateerde dossiers op de agenda.

  • Het volgen van de ontwikkelingen op de energiemarkten, het uitvoeren van maatregelen om de energiecrisis aan te pakken en het behandelen van eventuele nieuwe noodvoorstellen behoren tot de prioriteiten van het Zweeds VZS.

  • Het Zweeds VZS wil een algemene benadering afkloppen voor de hervorming van de EU-elektriciteitsmarkt.

  • Debat over het wetgevend voorstel koolstofcertificering. op eerste Raad Milieu  (16 maart).

Wil je meer weten over de Zweedse prioriteiten voor energie, milieu en klimaat? Neem deel aan onze online infosessie op 26 januari.

Energie

De eerste Raad Energie gaat door op 28 maart. Op de agenda staan de bespreking van de hervorming van de EU-elektriciteitsmarkt en het wetgevingspakket voor de totstandbrenging van een Europese markt voor koolstofarme en hernieuwbare gassen bespreken.

Hervorming EU-elektriciteitsmarkt

  • De Europese Commissie plant haar wetgevend voorstel voor de hervorming van de EU-elektriciteitsmarkt  te publiceren voor eind maart. Dit zal waarschijnlijk vóór de ministeriële bijeenkomst zijn.

  • Het voorlopige tijdschema van de Zweden vermeldt de mogelijkheid om tegen 28 maart een politiek akkoord tussen de lidstaten te bereiken (algemene oriëntatie). Toch zal het waarschijnlijk meer gaan om een gedachtewisseling om de lidstaten meer tijd te geven de door de Commissie voorgestelde tekst te wijzigen.

Wetgevend pakket Europese markt voor koolstofarme en hernieuwbare gassen

  • De ministers zullen op 28 maart ook het wetgevingspakket voor de totstandbrenging van een Europese markt voor koolstofarme en hernieuwbare gassen (waaronder waterstof) bespreken.

  • De ministers zullen proberen op 19 juni, tijdens de tweede Raad "Energie" onder Zweeds voorzitterschap, een algemene oriëntatie over dit dossier vast te stellen. Dit zullen zij ook doen a over de hervorming van de elektriciteitsmarkt, indien zij daar niet eerder in zijn geslaagd.

Verder wil Stockholm tijdens zijn EU VZS de interinstitutionele onderhandelingen ("trialogen") over de voorstellen voor de herziening van de richtlijn hernieuwbare energie (RED) en de richtlijn energie-efficiëntie (EED) afronden.

Net als het vorige (Tsjechische) voorzitterschap van de EU zou Stockholm kunnen besluiten buitengewone vergaderingen bijeen te roepen, afhankelijk van de ontwikkelingen in de energiesituatie van de EU.

Klimaat

  • Op 16 maart vindt in Stockholm een eerste zitting van de Raad Milieu plaats, met op de agenda een debat over het wetgevingsvoorstel inzake koolstofcertificering.

  • De tweede zitting op 20 juni zal onder meer handelen over de herziening van de CO2-emissienormen voor vrachtwagens. De Commissie zou haar voorstel hierover in mei 2023 bekendmaken.

Pin 26 januari in jouw agenda

Op donderdag 26 januari organiseren VLEVA en Minaraad een webinar. We starten met  een korte sessie waarin je een update krijgt over de prioritaire Europese energie-, klimaat- en milieudossiers.

Indien interesse kan je blijven voor onze diepte sessie “H2O - Het Blauwe Goud als duurzaam systeem”

Ontdek het volledige programma en schrijf je in via de VLEVA-eventpagina.

Lees het complete programma van het Zweeds voorzitterschap hier.