Ontmoet Paula: stagiaire bij VLEVA!

04 april 2023 - door VLEVA team

In februari 2023 startte Paula Verschaeve aan haar stage bij VLEVA in het kader van de opleiding EU-studies aan de Universiteit Gent. Vandaag heeft Paula er al enkele weken op zitten. Het is hoog tijd dat we haar aan jullie voorstellen. Ze vertelt in deze blog waar haar passie voor de EU vandaan komt en geeft meteen een kijkje achter de schermen bij VLEVA. 

Stel jezelf eens voor, wie is Paula?

"In februari 2023 startte ik als stagiair in het VLEVA-team. Na het behalen van mijn masterdiploma Duits en Zweeds, koos ik ervoor om me toe te spitsen op Europa. Tijdens het voorbereidingsprogramma in de EU-Studies was ik meteen verkocht voor de werking van de Europese Unie. Na 6 jaar focus op studeren, besef ik dat ik uitgedaagd wil worden. Deze stage is voor mij de ideale kans om mijn inzichten te delen maar ook te verbreden! De Europese microbe heeft me steeds verder te pakken gekregen. En nu mag ik daar als stagiair bij VLEVA wekelijks mee bezig zijn!"

Waarom leek het je leuk om bij VLEVA stage te lopen?

"‘Jouw brug naar Europa’. Toen ik deze slagzin op de VLEVA-site las, voelde ik me meteen aangesproken. Deel uitmaken van het VLEVA-team kan een verrijkende ervaring worden. Maar het is vooral goed om mijn vaardigheden en mijn algemene ontwikkeling aan te scherpen. Bij mijn eerste kennismakingsgesprek kwam VLEVA over als een erg enthousiaste organisatie, die belanghebbenden met een EU-interesse kan samenbrengen. Aan de slag gaan binnen zo’n organisatie, die de synergie tussen Vlaanderen en Europa kan versterken, is voor mij een ideale kans om een eerste werkervaring in het EU-wereldje op te doen!"

Hoe ziet jouw stagedag er meestal uit?

"De eerste weken heb ik gebruikt om me meer vertrouwd te maken met verschillende Europese dossiers. Naast het leren kennen van mijn VLEVA-collega’s, maakte ik kennis met enkele contacten binnen de ‘Europese bubbel’. Mijn takenpakket is erg gevarieerd! Ik bied onder meer ondersteuning aan de liaisonofficers. Het publiceren van artikels op de VLEVA-website om overheden en het middenveld te informeren over wat er leeft in Europa hoort daar uiteraard ook bij. Als er evenementen georganiseerd worden, ben ik ook op post!"

Wat heb je al geleerd tijdens je stage?

"Hoe technocratisch of saai de Europese Unie er ook uitziet, Europa is overal! Uitdagingen zoals de pandemie, het klimaat en migratie kunnen niet meer efficiënt land per land apart aangepakt worden. En dat beseft iedereen ook. Doorheen mijn stage merk ik dat het zowel zinvol als noodzakelijk is om onbegrijpelijke EU-dossiers te hertalen naar een behapbare boodschap. Bovendien zorgt de Europese Unie voor ontzettend veel mogelijkheden en kansen, zowel voor de VLEVA-partners als voor elke burger. Ik zet dan ook graag mijn schouders onder de VLEVA-werking om de Unie nog dichter bij de burger te brengen, en omgekeerd."

Waar kijk je nog naar uit in deze stage?

"Met het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie komt er een unieke periode aan. Ik ben benieuwd wat er nog allemaal op de agenda komt te staan! Verder kijk ik er naar uit om me tijdens de komende twee maanden nog meer te kunnen verdiepen in EU-dossiers en misschien van de gelegenheid gebruik te maken een Europees netwerk uit te bouwen. Er staan ook nog enkele interessante evenementen voor de deur zoals de State of the EU op 9 mei 2023!"