The State of the EU

De State of the EU van Liesa Naert op 9 mei, dé Dag van Europa

Op 9 mei 2023 vieren we Europadag met een State of the EU door actrice Liesa Naert.

Liesa Naert's State of the EU draagt de titel ‘Europa? Cherchez la femme!’. Ze vraagt zich af waar vrouwen vandaag in onze samenleving staan. Is feminisme nog wel relevant? Is absolute gendergelijkheid het hoogste streven? En hoe vullen we dat dan concreet in? Veel vragen maar vooral een pleidooi voor collectiviteit.

Bekijk hier haar State of the EU

Editie 2023 van deze jaarlijkse “State” is een samenwerking van Europahuis RyckeveldeVLEVA het Bureau van het Europees Parlement in België, de vaste partners, en dit jaar ook Provincie West-Vlaanderen.

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt.

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Europahuis Ryckevelde door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en het Bureau van het Europees Parlement in België overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen.

Vorige sprekers waren onder andere Erhan Demirci (2022), Annemie Struyf (2021), Dirk De Wachter (2020), Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011).