Maak kennis met Paula, jouw nieuwe liaisonofficer!

21 november 2023 - door Liese Dewilde

In november kwam Paula Verschaeve ons VLEVA-team vervoegen. Zij zal als liaisonofficer de thema's milieu, energie en klimaat opvolgen. Paula deed EU-studies aan de UGent. Maar ze heeft ook een talenknobbel en behaalde een masterdiploma Duits & Zweeds. Ze kijkt er naar uit om voor jullie aan de slag te gaan! In deze blog leer je haar beter kennen.

Herken je haar nog? Paula deed in het begin van het jaar een aantal maanden stage bij VLEVA. Ze kreeg de smaak duidelijk te pakken. 

Welkom terug bij het team, Paula!

Wanneer kreeg je de Europese 'microbe' te pakken?

Na het behalen van mijn masterdiploma Duits & Zweeds, koos ik ervoor om me toe te spitsen op Europa. Tijdens het voorbereidingsprogramma in de EU-Studies was ik meteen verkocht voor de werking van de Europese Unie. Ik heb me verdiept in het Europees bosbeleid en in de culturele strategie van de EU in de Westelijke Balkan. Wat me vooral boeit is de uitgebreide EU-agenda. Je kan het je soms niet voorstellen, maar Europa houdt zich met van alles bezig! Dat maakt ‘Europa’ zo interessant. De Europese microbe heeft me steeds verder te pakken gekregen. En nu mag ik daar als liaisonofficer bij VLEVA dagelijks mee bezig zijn!

In het voorjaar liep je nog stage bij VLEVA. Wat neem je uit die stage mee naar je job als liaisonofficer?

Mijn stage bij VLEVA kan ik omschrijven als een vier maanden durende uitstap naar de Europese Studies in de praktijk. Met mijn stage heb ik mijn grenzen verlegd. Het was uitdagend, pittig, maar toch bijzonder interessant. Het was een ideale kans om een eerste werkervaring in het EU-wereldje op te doen. Maar het was vooral goed om mijn vaardigheden en mijn algemene ontwikkeling aan te scherpen.

Wat ik meeneem naar mijn job als liaisonofficer? Hoe technocratisch of saai de Europese Unie er ook uitziet, Europa is overal! Uitdagingen zoals humanitaire catastrofes, de klimaatverandering en migratievraagstukken kunnen niet meer efficiënt land per land apart aangepakt worden. En dat weet iedereen ook. Tijdens mijn stage leerde ik vooral dat het zowel zinvol als noodzakelijk is om onbegrijpelijke EU-dossiers te hertalen naar een behapbare boodschap. Bovendien zorgt de Europese Unie voor ontzettend veel mogelijkheden en kansen, zowel voor de VLEVA-leden als voor elke burger. Ik zet dan ook graag mijn schouders onder de VLEVA-werking om de Unie nog dichter bij Vlaanderen te brengen, en omgekeerd.

Waar kijk je het meeste naar uit?

Met het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie komt er een unieke periode aan. Ik ben benieuwd wat er nog allemaal op de agenda komt te staan! Ik kan ook niet wachten om ‘mijn’ VLEVA-leden te contacteren en hen te leren kennen. Ik wil weten wie ze zijn en wat hun verwachtingen zijn. Verder kijk ik ernaar uit om me nog meer te kunnen verdiepen in EU-dossiers en van de gelegenheid gebruik te maken een Europees netwerk uit te bouwen. Ik wil het netwerk van VLEVA helpen uitbreiden zodat de leden in dialoog kunnen gaan met de beleidsmakers uit de EU-bubbel en hun standpunten kunnen bekendmaken.

Vragen voor Paula? Neem gerust contact met haar op via paula.verschaeve@vleva.eu.