Verenigd Koninkrijk treedt toe tot Horizon Europe

06 december 2023 - door Kristof Vlaeminck

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU hebben officieel hun handtekening gezet onder een akkoord. Hierdoor wordt het VK een geassocieerd land van Horizon Europe. Hiermee komt een einde aan bijna drie jaar onzekerheid waarin onderzoekers uit het VK door politieke geschillen op hoog niveau werden uitgesloten.

  • Partners uit het VK kunnen aan Horizon Europe deelnemen en rechtstreeks gefinancieerd worden.

  • Een projectvoorstel met een coördinator uit het VK is mogelijk.

  • Het VK wordt vanaf 1 januari 2024 geassocieerd aan Horizon Europe en draagt gemiddeld ongeveer 2,43 miljard euro per jaar bij aan de EU-begroting voor zijn deelname.

Op 4 december 2023 heeft het Specialised Committee on Participation in Union Programmes (SCPUP) het associatiememorandum voor het VK aan goedgekeurd. Hierdoor krijgen onderzoekers verbonden aan een Britse onderzoeksinstelling de kans om volledig deel te nemen aan Horizon Europe, met uitzondering van het onderdeel 'European Innovation Council Fund' van de EIC Accelerator, en Copernicus. Het memorandum gaat in vanaf 1 januari 2024.

Aanmoedigingscampagne

Om Britse onderzoekers aan te moedigen deel te nemen aan Horizon Europe, zullen startsubsidies tot £10.000 beschikbaar zijn voor onderzoekers die voor het eerst financiering aanvragen. Deze ondersteuning is gericht op jongere onderzoekers en onderzoekers die nog niet eerder hebben deelgenomen.

Het VK zal ook een marketingcampagne lanceren om onderzoekers aan te moedigen een aanvraag in te dienen en ervoor te zorgen dat de boodschap van de Britse associatie ook via EU-kanalen wordt gecommuniceerd.

Wie volgt ?

Met de recente associatieovereenkomsten van het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland, bevinden Zwitserland, Zuid-Korea en Japan zich nog aan de onderhandelingstafel met de Commissie om eveneens toe te treden.