Nieuwe oproep European Urban Initiative aangekondigd

21 maart 2023 - door Kaatje Gevaert

De lancering van het Europees programma European Urban Initiative (EUI) bij de 5e editie van het Cities Forum in Turijn, Italië was een groot succes. Meer dan 1000 deelnemers kwamen bijeen om te discussiëren over de toekomst van steden en duurzame stadsontwikkeling. Het was ook voor EUI hét moment om:

  • De nieuwe oproep innovatieve acties aan te kondigen (verwacht mei 2023)

  • het aanbod voor capaciteitsopbouw te presenteren

  • Het Europese kennisplatform voor stedelijke aangelegenheden, Portico te lanceren

Nieuwe oproep Innovatieve acties in mei 2023

De eerste oproep voor Innovatieve acties werd al in oktober 2022 gelanceerd en was gericht op de demonstratiemodellen van het Nieuwe Europese Bauhaus, met bijna 100 aanvragen uit 21 lidstaten van steden van elke omvang in heel Europa. De selectie van de projecten wordt in juni 2023 bekendgemaakt.

In mei wordt de tweede oproep voor innovatieve acties worden gepubliceerd, met een nog hoger budget van 120 miljoen euro. Deze oproep is bedoeld ter ondersteuning van:

  • Vergroening van steden

  • Duurzaam toerisme

  • Benutting van talenten

Meer informatie over de oproep en de seminars die in dit kader vanuit het European Urban Initiative worden georganiseerd volgt binnenkort.

Capaciteitsopbouw voor steden

Het European Urban Initiative lanceert binnenkort een reeks instrumenten en activiteiten voor capaciteitsopbouw. Het werk van EUI op het gebied van capaciteitsopbouw voor steden is gebaseerd op twee hoofddoelstellingen:

  • het verbeteren van de capaciteiten van steden om duurzame stadsontwikkeling strategieën, -beleid en -praktijken op een geïntegreerde en participatieve manier te ontwerpen en uit te voeren

  • het verbeteren van het algemene ontwerp en de uitvoering van duurzame stadsontwikkeling voor en in steden.

Lees meer over de komende mogelijkheden voor EUI-capaciteitsopbouw en bekijk de dia's van de sessie op de website van EUI.

Portico, uw toegangspoort tot stedelijk leren

Het EUI voorziet steden, stedelijke praktijkmensen en beleidsmakers ook van kennis. Het initiatief ontwikkelt een nieuw platform voor het delen van kennis, Portico genaamd.

Wat is Portico in een notendop? Portico verbindt Europese stedelijke actoren met een breed scala aan kennis, mensen en initiatieven op EU-niveau. Dit is een kans voor alle Europese stedelijke actoren om te netwerken, uit te wisselen, te discussiëren en advies op maat te krijgen over hun lokale uitdagingen, en het nieuws over hun laatste projecten, publicaties en evenementen te delen.

Kijk voor meer gedetailleerde informatie op deze pagina op de EUI website. Maak ondertussen deel uit van de BETA-gemeenschap en help ons bij het ontwerpen van verschillende functies van het platform! Vul deze enquête in en draag bij aan het ontwerp van het platform en de belangrijkste tools. Portico zal live zijn in de herfst van 2023.

Achtergrondinformatie

Het EUI is een belangrijk initiatief van de Europese Commissie om duurzame stedelijke ontwikkeling voor de nieuwe programmeringsperiode 2021-27 te stimuleren. Het is een essentieel instrument om steden van elke omvang te ondersteunen, kennis en capaciteiten voor steden op te bouwen en innovatieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen in de hele EU te ondersteunen.