Jouw Stem in Europa: Europese Gehandicaptenkaart

28 november 2022 - door Liese Dewilde

Op woensdag 3 maart 2022 presenteerde de Europese Commissie de nieuwe tienjarenstrategie van de EU voor de rechten van mensen met een handicap. Deze strategie vormt een routekaart zonder bindende doelstellingen, maar bevat de belofte tot een aantal concrete initiatieven.

Eén van die concrete initiatieven is de ‘European Disability Card’ of de Europese Gehandicaptenkaart. Doel is om het vrije verkeer van personen met een handicap in de EU te vergemakkelijken. De kaart moet er namelijk voor zorgen dat de status van persoon met een handicap in één EU-land ook in andere EU-landen erkend wordt.

De Europese Unie experimenteerde al met een Europese gehandicaptenkaart. Vanaf 2016 liep een proefproject in in België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië voor cultuur, vrijetijdsbesteding, sport en vervoer). Het nieuwe Commissievoorstel van 2023 zou van toepassing zijn op een breder scala aan diensten.

De Commissie plant voor eind 2023 een voorstel in te dienen voor de invoering van een Europese gehandicaptenkaart. Daarvoor is ze nog op zoek naar input. Feedback geven is daarom hier mogelijk tot 9 januari 2023.