"Krachten bundelen voor de Einsteintelescoop"

13 september 2022

"De grensregio Euregio Maas-Rijn is kandidaat voor de vestiging van de Einsteintelescoop. Het wordt een  uitzonderlijk ambitieus onderzoekscentrum over de zwaartekrachtgolven en het universum. Naast het wetenschappelijk belang heeft de Einsteintelescoop ook een ongekend economisch effect. Limburgse bedrijven kunnen worden ingezet voor de bouw en later in de exploitatie. Het Europees onderzoekscentrum zorgt ook voor vele hoogtechnologisch jobs, die op hun beurt weer zorgen voor jobs voor lager opgeleiden. De komst zal een boost geven aan Limburg als high-techregio. De recente steun van Vlaams minister Jo Brouns is een opsteker voor onze kandidatuur,” stelt gedeputeerde van Economie en Europese zaken en POM-voorzitter Tom Vandeput.

De Einsteintelescoop is een ultramodern observatorium van de zwaartekrachtgolven, 250 meter onder de grond in de omgeving van het Drielandenpunt tussen Belgisch en Nederlands Limburg en de provincie Luik. Het onderzoekscentrum is één van de meest ambitieuze wetenschappelijke projecten in Europa. De realisatie is goed voor duizenden nieuwe hoogtechnologische jobs, voor een belangrijk deel in onze provincie.

“Ook Limburgse bedrijven halen er voordeel mee. Voor de bouw zal er immers beroep worden gedaan op Limburgse bouw- en technologiebedrijven. Ook nu reeds bij de voorbereiding van de kandidatuur worden Limburgse ondernemingen ingeschakeld. Om nog meer bedrijven te betrekken bij dit teokomstproject is POM Limburg partner in het grensoverschrijdend project Einstein Telescope To Small and Medium-sized Enterprises (ET2SMEs).

Ook Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns steunt de komst van de Einsteintelescoop. Recent bezocht hij samen met de rectoren van de Vlaamse universiteiten het CERN in Zwitserland, en dat in het kader van het dossier. Dat elke geïnvesteerde euro volgens hem 4 euro return oplevert, toont het belang aan van de kandidatuur.

“Samen met de Vlaamse regering en alle andere betrokken actoren moeten we dan ook de krachten bundelen om dit prestigieuze dossier tot een goed eind te brengen. Het gaat immers om een project met grote impact op onze toekomstige welvaart en uitstraling als innovatieve regio", besluit gedeputeerde Tom Vandeput.