Europese Commissie zet Vlaams H2020 project in de kijker

10 november 2022

DUET, een H2020 project gecoördineerd door Digitaal Vlaanderen, wordt opgepikt door de Europese Commissie én komt aan bod in een wetenschappelijke publicatie van Singapore University. 

  • In samenwerking met 15 partners, waaronder imec.

  • Met behulp van digitale modellen van steden en regio's kunnen beleidsbeslissingen getest worden vooraleer ze te implementeren.

  • De focus van het project ligt op gezonde mobiliteit, ruimtelijke ordening en burgerbetrokkenheid.

‘Digital Urban European Twin’ ook wel DUET genoemd, is een H2020 project dat door Digitaal Vlaanderen wordt gecoördineerd in samenwerking met 15 partners waaronder imec. Naast Vlaanderen behoren Pilsen en Athene tot de pilootregio- en steden.

Het project, dat loopt van december 2019 tot en met november 2022, maakt door middel van slimme sensoren een virtuele voorstelling van de infrastructuur en systemen van een stad en hoe deze zich tot de lokale omgeving verhouden. Ook wel digital twins genoemd.

Met behulp van deze digitale modellen (digital twins) van steden en regio's kunnen beleidsbeslissingen namelijk getest worden vooraleer ze in de praktijk uitgerold worden. De focus van het project ligt op gezonde mobiliteit, ruimtelijke ordening en burgerbetrokkenheid (citizen science). 

In de prijzen vallen

Het project won vorig jaar de prestigieuze World Smart City Award voor “best enabling technology project” tijdens de Smart City World Expo in Barcelona en wordt nu in de kijker gezet door de Europese Commissie. De Commissie publiceerde in oktober een artikel over DUET op de website in maar liefst 6 andere talen. Daarnaast gebruikte de Singapore University DUET als best practice in een recent wetenschappelijk artikel.


Bron: Lees hier het interview met Lieven Raes
Lees hier het artikel van de Europese Commissie.