Europese Commissie ondertekent de hervorming van de onderzoeksbeoordeling

10 november 2022

Deze week ondertekende de Europese Commissie de 'Overeenkomst inzake de hervorming van de onderzoeksbeoordeling'.

  • De overeenkomst geeft een gemeenschappelijke richting aan voor veranderingen in beoordelingspraktijken voor onderzoek, onderzoekers en onderzoeksorganisaties.

  • Het heeft als doel de kwaliteit en impact van onderzoek te maximaliseren.

  • Lees hier de overeenkomst.

Op dinsdag 8 november ondertekende de Europese Commissie de 'Overeenkomst inzake de hervorming van de onderzoeksbeoordeling'. De overeenkomst geeft een gemeenschappelijke richting aan voor veranderingen in beoordelingspraktijken voor onderzoek, onderzoekers en onderzoeksorganisaties. Het heeft als doel de kwaliteit en impact van onderzoek te maximaliseren. De tekst was voor de eerste keer gepubliceerd op 20 juli 2022 en werd officieel voorgesteld ter ondertekening op de Onderzoeks- en Innovatiedagen 2022.

Voor de zomer nam de Raad hier al Raadsconclusies over aan. In hun tekst stelden ze dat de huidige systemen voor onderzoeksbeoordeling te hard gebaseerd zijn op kwantitatieve indicatoren en op de evaluatie van een beperkt scala van onderzoeksresultaten.

De ondertekende overeenkomst omvat de beginselen, verbintenissen en het tijdschema voor de hervormingen en legt de beginselen vast voor de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). Deze Coalitie is een groep organisaties die bereid zijn samen te werken om de hervorming door te voeren. De oprichting van de Coalitie is één van de belangrijkste verwachte resultaten van de Europese Onderzoeksruimte (EOR) voor 2022-2024, die een actie omvat om de hervorming van het beoordelingssysteem voor onderzoek, onderzoekers en instellingen te bevorderen. De eerste bijeenkomst van de algemene vergadering van de coalitie, zal naar verwachting plaatsvinden op 1 december 2022.

Lees hier de overeenkomst.