Jouw stem in Europa: Vernieuwing visserijovereenkomst en -protocol met Kaapverdië

02 maart 2023

In het kader van de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) van de EU onderhandelt de Commissie over partnerovereenkomsten inzake duurzame visserij met derde landen.

Sinds 2007 onderhouden de EU en Kaapverdië betrekkingen op visserijgebied. Deze spelen een belangrijke rol bij het duurzame beheer van de visbestanden in West-Afrika. Het huidige protocol is een van de belangrijkste tonijnovereenkomsten die de EU in West-Afrika heeft gesloten.

Aangezien dit protocol op 19 mei 2024 afloopt, wijst de Commissie op het belang om met Kaapverdië te onderhandelen over een nieuw uitvoeringsprotocol. Als het nieuw uitvoeringsprotocol zou worden goedgekeurd, zullen EU-schepen toegang krijgen tot de Kaapverdische visgronden. In ruil daarvoor krijgt Kaapverdië financiële en technische hulp van de EU voor de verbetering van het visserijbeheer.

Belang van vernieuwing

Een vernieuwing van het uitvoeringsprotocol zou voor Kaapverdië economische, sociale en milieuwinst opleveren:

  • Monitoring en controle van visserijverrichtingen

  • Modernisering van de visserijinfrastructuur

  • Wetenschappelijk advies

  • Ontwikkeling van kleinschalige visserijen

Plannen van de Commissie

Het vernieuwende uitvoeringsprotocol zou op 20 mei 2024 moeten ingaan. Momenteel loopt er een openbare raadpleging om input te verzamelen. Je kan hier deelnemen tot 24 maart 2023.