Videowedstrijd 'ImagineEU' wil jongeren meer betrekken bij de politiek

17 oktober 2023 - door Kristof Vlaeminck

De Europese Commissie heeft heeft de videowedstrijd ImagineEU geopend

  • De wedstrijd richt zich op studenten van de laatste twee jaar van het secundair onderwijs.

  • Jongeren worden aangemoedigd een actieve rol te spelen bij het beïnvloeden van het EU-beleid.

  • Deelnemen kan tot en met 13 december 2023.

Welke verandering wil jij zien in de Europese Unie ?

Hoe kan de Europese Unie een nog betere plek worden om in te wonen? Het Europees burgerinitiatief geeft EU-burgers de kans om met concrete ideeën voor EU-wetten te komen. De wedstrijd ImagineEU geeft tieners de kans om zulke ideeën te ontwikkelen, en wie weet groeien deze ooit uit tot een Europees burgerinitiatief!

Bent u leerkracht op een middelbare school ?

Geef uw leerlingen (uit de twee hoogste klassen) de kans om de EU te veranderen en help een team van maximaal zeven mensen een korte video te maken over hun idee voor concrete verbeteringen in de EU! U begeleidt hen tijdens de inschrijvingsprocedure en, als zij winnen, tijdens een studiereis naar Brussel. Scholieren leren in een team te werken en ontwikkelen nuttige vaardigheden om actieve burgers te worden. Tegelijkertijd leren ze wat een Europees burgerinitiatief precies is.

Voor lessen over democratische participatie in de EU kunt u de educatieve toolkit “EU-democratie in actie - Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief gebruiken. De toolkit gaat ook over communicatie- en overtuigingsvaardigheden en geeft tips over hoe de leerlingen een effectieve video kunnen maken. De toolkit is beschikbaar in alle officiële talen van de EU.

Ben jij scholier in de laatste twee jaar van de middelbare school ?

Vorm een team van maximaal zeven scholieren en leg je idee uit in een korte video! Betrek je leerkracht bij het project en schrijf je in voor de wedstrijd – en als je wint, krijg je de kans om Brussel te bezoeken en meer te leren over hoe EU-wetten tot stand komen!

De wedstrijd ImagineEU geeft jou de kans om aandacht te vestigen op iets dat volgens jou verbeterd kan worden in jouw gemeenschap of land en dat de hele Europese Unie als wet zou kunnen aannemen. Maak een korte video waarin je uitlegt wat veranderd moet worden en hoe, en probeer anderen te overtuigen van jouw idee.

Meer informatie en inschrijven in de wedstrijd ?

Meer informatie over de wedstrijd ImagineEU en jou en je team inschrijven kan hier.