Jouw stem in Europa: Nieuwe agenda voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

13 januari 2023 - door Liese Dewilde

In haar State of the Union-speech van 14 september 2022 benadrukte Commissievoorzitter von der Leyen dat de Europese toekomst afhangt van ons vermogen om ons buiten de kern van onze democratische partners te engageren. Europa moet volgens haar gaan voor een grotere strategie voor betrokkenheid met de bijhorende investering op wereldschaal.

Commissievoorzitter von der Leyen maakte de bedoeling uitdrukkelijk om deze strategie toe te passen op Latijns-Amerika. Uit het Commissie Werkprogamma van 2023 blijkt dat de Commissie hiervoor een niet-wetgevend initiatief wil introduceren in het tweede kwartaal van 2023. ‘Een nieuwe agenda voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied’.

Doel is om de betrekkingen te intensiveren met een regio die een belangrijke partner is voor handel en investeringen en de digitale en groene transitie, en die een strategische en gelijkgestemde bondgenoot kan zijn in multilaterale fora.

In het kader van dat initiatief lanceert de Commissie nu een openbare raadpleging. Je kan hier je input kwijt tot 9 februari 2023.