Werkprogramma 2024 EU4Health is uit!

08 december 2023 - door Kaatje Gevaert

Op 5 december gaf de Europese Commissie groen licht voor het werkplan van EU4Health voor 2024. 

  • Het plan legt de focus op verschillende belangrijke gebieden om de gezondheid in Europa te verbeteren

  • Voor 2024 is er een budget van 752,4 miljoen euro beschikbaar

  • Naar het werkprogramma 2024

Wat staat er op de agenda?

Het werkplan richt zich op een aantal cruciale punten:

  • Crisisvoorbereiding: 485,5 miljoen euro

  • Bevordering van gezondheid en preventie van ziekten: 70,9 miljoen euro

  • Ondersteuning voor gezondheidssystemen en medisch personeel: 41,4 miljoen euro

  • Digitalisering in de gezondheidszorg: € 25,75 miljoen

  • Kankerbestrijding: 117,6 miljoen euro voor initiatieven

Dit alles maakt deel uit van een breder plan om gezondheidskwesties aan te pakken die voortkomen uit recente uitdagingen zoals de COVID-19-pandemie en de conflicten in Europa. Het programma richt zich ook op nieuwe beleidsmaatregelen, met specifieke aandacht voor geestelijke gezondheid, mondiale gezondheid, de vooruitgang in digitale gezondheid en medicijnen, en de screening van kanker.

Belangrijk is ook de nadruk op het vergroten van de capaciteit van Europa voor de productie van medicijnen, met innovatie in de productie van cruciale medicijnen en ingrediënten.

Achtergrondinformatie

Dit werkprogramma, met zijn aanzienlijke budget, is een belangrijke stap in het versterken van de Europese gezondheidsunie. Het EU4Health-programma, met een totaalbudget van 5,3 miljard euro, ondersteunt nationale overheden, gezondheidsorganisaties en andere instanties via subsidies en openbare aanbestedingen om bij te dragen aan een gezonder Europa.

De uitvoering van dit programma wordt hoofdzakelijk beheerd door Europees Uitvoerend Agentschap HaDEA gedurende de periode van 2021 tot 2027. HaDEA is hierbij verantwoordelijk  voor het beheren van de projectoproepen en aanbestedingen om het programma tot leven te brengen. Wil je meer weten over de goedkeuring van dit werkprogramma voor 2024? Je vindt meer details hierover in de goedkeuringsverklaring.

Meer info