Financiering voor circulaire stadsprojecten: een handige gids van de Europese Investeringsbank

12 maart 2024 - door Kaatje Gevaert

Ben je op zoek naar financiering voor je circulaire project of programma? Dan is de Circular City Funding Guide van de Europese Investeringsbank iets voor jou.

  • Deze gids biedt ondersteuning aan gemeenten, bedrijven en andere stedelijke actoren die circulaire steden willen creëren. 

  • Hij bevat informatie over financiering en financieringsbronnen, richtlijnen voor financieringsprogramma's en inzichten over de voordelen van de circulaire economie in een stedelijke context. 

  • Naar de gids

Over de Circular City Funding Guide

De gids is ontworpen om gemeenten, bedrijven en andere stedelijke actoren te helpen bij het creëren van circulaire steden. Hij beschrijft de potentie en voordelen van de circulaire economie in een stedelijke omgeving. De gids richt zich vooral op:

  • Het verstrekken van informatie over beschikbare financiering en financieringsbronnen voor circulaire initiatieven en projecten.

  • Het bieden van richtlijnen voor het opzetten van financieringsprogramma's ter ondersteuning van de overgang naar een circulaire economie.

Hoewel de naam van de gids suggereert dat het zich richt op subsidies, behandelt de gids ook verschillende soorten financiering, zoals subsidies, leningen en garanties.

Ontstaan van de gids

De Circular City Funding Guide is een initiatief van het Urban Agenda Partnership for Circular Economy. Ontwikkeld door experts van de European Investment Bank (EIB) en gefinancierd door de European Investment Advisory Hub, is deze gids een reactie op de behoefte aan bredere kennisverspreiding over financiering van de circulaire transitie in steden.

Doel van de Gids

De gids heeft als doel kennis, best practices en informatie te delen over circulaire oplossingen en hoe deze te financieren. De inhoud is gebaseerd op uitgebreid onderzoek van bestaande literatuur en andere bronnen. Aangezien kennis snel evolueert, zijn suggesties voor updates welkom. Bovendien is er een LinkedIn-groep waar ervaringen, vragen en succesverhalen over financiering van circulaire economie-initiatieven in steden gedeeld kunnen worden.

Samenvatting

De Circular City Funding Guide is een waardevolle bron voor lokale besturen die circulaire stadsprojecten willen realiseren. Met informatie over financiering, richtlijnen en praktijkvoorbeelden ondersteunt deze gids de transitie naar een circulaire economie in stedelijke gebieden. De bijbehorende LinkedIn-groep biedt een platform om ervaringen, vragen en succesverhalen te delen over financiering van circulaire economie-initiatieven in steden.

Meer informatie en toegang tot de Circular City Funding Guide vind je hier.