De Rural Toolkit: een nieuwe online gids voor Europese financiering voor plattelandsgebieden

07 februari 2024 - door Kaatje Gevaert

De Rural Toolkit is de nieuwe online gids voor Europese financiering die beschikbaar is voor plattelandsgebieden in de hele Europese Unie. De Rural Toolkit biedt:

  •  een interactieve financieringszoeker

  •  tips & inspirerende verhalen

  •  vertalingen in 24 talen

Wat is het?

Op 6 februari lanceerde de Europese Commissie een nieuw meertalig interactief instrument dat je een overzicht te biedt van alle financieringsmogelijkheden op Europees niveau voor plattelandsgebieden.

Doel

Het hoofddoel van dit nieuwe instrument is om het voor potentiële begunstigden, zoals rurale ondernemers en lokale overheden, gemakkelijker te maken om te bepalen welke van de 26 Europese fondsen en programma's de meest geschikte financieringsmogelijkheden bieden, afhankelijk van hun specifieke kenmerken. Dit interactieve zoekinstrument stelt je in staat om bestaande financieringsmogelijkheden te filteren op basis van verschillende criteria, waaronder het type financierende organisatie, de beoogde activiteit en het soort steun dat wordt gezocht (subsidies, leningen/garanties, technische bijstand). Bovendien bevat het instrument een interactieve kaart met casestudies die illustreren hoe EU-fondsen succesvol zijn geïmplementeerd.

Langetermijnvisie van de Europese Commissie

De Rural Toolkit maakt deel uit van de langetermijnvisie van de Europese Commissie om sterkere, verbonden, veerkrachtige en welvarende plattelandsgebieden in de EU te bevorderen. Het benadrukt hoe initiatieven en praktijken die worden ondersteund door EU-financieringsregelingen en -beleid kunnen bijdragen aan het revitaliseren van plattelandsgemeenschappen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Rural Toolkit kun je terecht op deze link.