Jouw stem in Europa: EU-klimaatdoelstelling 2040

03 april 2023 - door Ina De Vlieger

De Europese Commissie lanceert een openbare raadpleging over de roadmap inzake een EU-klimaatdoelstelling voor 2040.  Met deze toekomstige mededeling start de Commissie het proces om een klimaatdoelstelling voor 2040 vast te stellen en de EU verder op weg te helpen naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

  • Lees de roadmap inzake de klimaatdoelstelling voor 2040 (zie bijlage, 5 blz.)

  • Deelnemen aan de raadpleging over deze roadmap kan tot 23 juni 2023

De mededeling gaat vergezeld van een grondige effectbeoordeling, die als input zal dienen voor een wetsontwerp waarin de doelstelling voor 2040 zal worden vastgesteld.

Wie kan deelnemen aan deze raadpleging?

De openbare raadpleging is gericht op het grote publiek en op belanghebbenden die betrokken zijn bij of mogelijk worden getroffen door de transitie, zoals nationale, regionale en lokale overheden en autoriteiten, relevante industriële sectoren en aanverwante verenigingen, sociale partners, consumenten- en beroepsorganisaties, ngo’s, onderzoeks- en academische instellingen en openbare-aanbestedingsautoriteiten.

Wanneer wordt het EC-initiatief verwacht?

De Europese Commissie plant de publicatie van een niet-wetgevend initiatief (mededeling) inzake klimaatdoelstelling voor 2040 in het eerste kwartaal van 2024.

Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 23 juni 2023.

Attachment(s)