Europese Waterstofbank: Commissie lanceert eerste veiling van €800 miljoen

24 november 2023 - door Ina De Vlieger

Op 23 november lanceerde de Europese Commissie de eerste veiling van de Europese Waterstofbank, bedoeld om de productie van hernieuwbare waterstof in Europa te ondersteunen.

  • €800 miljoen aan subsidies voor hernieuwbare waterstofproductie

  • Kostenkloof tussen de productie van hernieuwbare waterstof en de huidige marktprijs dichten

  • Vaste premie per kilogram geproduceerde waterstof, bovenop de marktinkomsten voor maximaal 10 jaar

De Commissie voorziet een initiële begroting van 800 miljoen euro afkomstig uit de inkomsten van het emissiehandelssysteem (ETS) en gecentraliseerd door het innovatiefonds.  Met deze subsidies wil de Commissie de kostenkloof dichten tussen de productie van hernieuwbare waterstof en de prijs die consumenten momenteel bereid zijn te betalen, in een markt waar niet-hernieuwbare waterstof nog steeds goedkoper te produceren is.

Producenten kunnen steun aanvragen in de vorm van een vaste premie per kilogram geproduceerde waterstof, bovenop de marktinkomsten voor maximaal 10 jaar. Na ondertekening moeten de projecten binnen vijf jaar beginnen met de productie van hernieuwbare waterstof.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot 8 februari 2024.

Context proefveilig EU Waterstofbank

Het doel van deze proefveiling is om bij te dragen aan het 'REPowerEU'-plan, dat de productie van 10 miljoen ton Europese waterstof tegen 2030 nastreeft.

Meer lezen

EC-persbericht 23 november: Commission launches first European Hydrogen Bank auction with €800 million of subsidies for renewable hydrogen production