EU-instellingen vastberaden over ambitie emissievrije lichte voertuigen in 2035

26 maart 2023 - door Ina De Vlieger

Tijdens de Europese Raad van 23-24 maart vonden informele besprekingen plaats tussen de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten over de impasse rond het einde van de verbrandingsmotoren in 2035.

De lidstaten en de Commissie geven de voorkeur aan een compromis over dit onderwerp in een poging om een einde te maken aan de controverse die is ontstaan doordat Duitsland op het laatste moment de formele aanneming van het akkoord over dit dossier heeft geblokkeerd (27 februari), en om de doelstellingen van de interinstitutionele onderhandelingen in stand te houden.

De Duitse ommekeer heeft verschillende andere lidstaten die tegen de tekst waren tevredengesteld. Zij zijn het erover eens dat elektrische voertuigen niet de enige oplossing is. Mogelijke andere pistes zijn voor hen waterstof, biobrandstoffen, synthetische brandstoffen, die volgens hen ook emissievrije opties kunnen zijn.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft tijdens de Europese Raad bevestigd dat de besprekingen met Duitsland worden geïntensiveerd om tot een oplossing te komen. Dit zou de vorm kunnen aannemen van een gedelegeerde handeling, waaraan de Commissie momenteel werkt, waarin wordt voorgesteld dat de verkoop van nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor die op synthetische brandstoffen werken na 2035 mag doorgaan.

Volgende stappen

Bron

Samenvatting van informatie uit bronnen waartoe VLEVA toegang heeft: Europe Daily Bulletin en EU Issue Tracker.