Wordt jouw stad de volgende Europese innovatiehoofdstad?

09 maart 2023 - door Kaatje Gevaert

De Commissie lanceerde op 8 maart de negende editie van de European Capital of Innovation Awards (iCapital) gelanceerd. De prijs wordt toegekend aan Europese steden die voorop lopen met innovaties die hun burgers ten goede komen.

  • De wedstrijd staat open voor steden met ten minste 50 000 inwoners in een lidstaat of een met Horizon Europe geassocieerd land.

  • De wedstrijd bestaat uit zes prijzen in twee categorieën: de categorie "Europese Hoofdstad van innovatie" en de categorie "opkomende innovatieve stad".

  • Een aanvraag indienen kan tot  29 juni 2023 via deze  website.

Over de wedstrijd

In 2023 kent de prijs voor Europese hoofdstad van innovatie twee categorieën:

  • De categorie "Europese innovatiehoofdstad" richt zich op steden met minimaal 250 000 inwoners en beloont de winnaar met 1 000 000 euro en twee runners-up met elk 100 000 euro.

  • De categorie "Europese opkomende innovatieve stad" richt zich op steden met 50 000 tot 249 999 inwoners en beloont de winnaar met 500 000 euro en twee runners-up met elk 50 000 euro.

Bovendien zullen alle winnaars en runners-up worden uitgenodigd om lid te worden van het EIC Prizes Alumni-netwerk, een prestigieuze groep van eerdere iCapital-winnaars, om kennis en beste praktijken uit te wisselen en oplossingen te zoeken voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Twee jury's van onafhankelijke deskundigen van hoog niveau zullen beoordelen hoe de steden die zich kandidaat stellen de grenzen van innovatie verleggen aan de hand van de volgende criteria:

  • Experimenteren om van de stad een proeftuin voor innovatieve praktijken te maken;

  • De groei van startende bedrijven en het mkb versnellen;

  • Ecosysteemvorming en bevordering van synergieën tussen de overheidssector, het bedrijfsleven, de academische wereld en de burgers;

  • uitbreiding van de innovatiecapaciteit van de stad om een rolmodel voor andere steden te worden;

  • een innovatieve stadsvisie die de stad positief transformeert en een duurzaam innovatie-ecosysteem ontwikkelt.

Deelnemen kan tot 29 juni 2023 via deze  website.

Online infosessie

Een online infosessie voor potentiële kandidaten is gepland op 28 maart, de inschrijvingen zijn open.

Achtergrond

Steden zijn de natuurlijke speeltuin voor innovatie en bieden ruimte om na te denken, voorstellen te doen, nieuwe ideeën en producten te testen en zo de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren. Zij kunnen een katalysator zijn van bloeiende innovatie-ecosystemen, niet alleen binnen een bepaalde stad, maar ook in de omliggende regio's en in heel Europa.

Naar schatting zal in 2050 bijna 85% van de Europeanen in steden wonen. Het vermogen van steden om deze toenemende vraag naar diensten en het verbruik van hulpbronnen op te vangen, zal cruciaal zijn om hun duurzaamheid en veerkracht te garanderen.

De European Capital of Innovation Awards (iCapital) werd in 2014 ingesteld om Europese steden te belonen die de moed hebben om hun bestuurspraktijk open te stellen voor experimenten, innovatie te stimuleren, een rolmodel te zijn voor andere steden en de grenzen van de technologie te verleggen ten behoeve van hun burgers.

Naast de geldelijke beloning zorgt de prijs voor grote zichtbaarheid in de vorm van hernieuwde publieke belangstelling en meer media-aandacht.

Eerdere winnaars waren onder meer Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Parijs (2017), Athene (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021), Vantaa (2021), Aix-Marseille Provence Metropole (2022) en Haarlem (2022).

iCapital is een van de vijf EIC-prijzen die worden toegekend in het kader van Horizon Europe, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de EU. De prijs wordt beheerd door het Uitvoerend Agentschap Europese Innovatieraad en KMO’s (EISMEA), en de winnaars worden gekozen na een beoordeling door twee jury's van onafhankelijke deskundigen van hoog niveau.