Jouw Stem in Europa: 2023 Europees Jaar van de Vaardigheden

15 november 2022 - door Liese Dewilde

In haar State of the Union-speech van 2022 kondigde Commissievoorzitter von der Leyen aan dat ze 2023 wil kronen tot het Jaar van de Vaardigheden. Dat voorstel van von der Leyen is ondertussen ook goedgekeurd door de Commissie.

Er is een tekort aan mensen met de juiste vaardigheden in de Europese samenleving en op de arbeidsmarkt als gevolg van de groene en digitale transitie. Bedrijven hebben moeite met het vinden van personeel met de juiste skills, weinig volwassenen volgen opleidingen en in vele beroepen is er een tekort aan hoog- en laagopgeleide werknemers.

Met dit voorstel wil de Commissie een beroepsbevolking met de vereiste vaardigheden stimuleren, het concurrentievermogen van EU-bedrijven, met name kmo's, bevorderen en het volledige potentieel van de digitale en groene transitie op een sociaal rechtvaardige manier realiseren. Hiervoor moet de Europese beroepsbevolking de nodige herscholing en bijscholing volgen en moet de juiste vaardigheden naar ons continent aangetrokken worden.

Meer info over het Commissievoorstel kan je hier vinden.

Geef je graag feedback op dit Commissievoorstel? Dat kan hier, nog tot 14 december 2022.