Vlaanderen lanceert EU-voorzitterschapslabel

21 december 2022 - door Veronique Vennekens

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om aan Europa te tonen welke rijkdom het culturele landschap en het middenveld in Vlaanderen te bieden hebben.

  • De Vlaamse overheid reikt een voorzitterschapslabel uit: een Europees kwaliteitslabel dat ze zullen uitreiken aan een beperkt aantal events.

  • Dit label zorgt ervoor dat jouw event deel wordt van het voorzitterschap.

  • Organiseer jij in de eerste helft van 2024 een publieksgericht initiatief of event? Stel je dan kandidaat!

Stel je hier kandidaat.

Wie komt in aanmerking?

  • Je bent een culturele speler of middenveldorganisatie.

  • Je organiseert in de eerste helft van 2024 een publieksevenement in het culturele domein (met inbegrip van de historische, culturele, erfgoed- en sportieve tradities die Vlaanderen rijk is, net als de troeven die Vlaanderen kan uitspelen op het vlak van innovatie, technologie en wetenschap.)

  • Het evenement heeft een link met de Europese Unie of de thema’s van het Belgische voorzitterschap (die vind je in het zogenaamde projectplan).

Jouw evenement wordt als het ware zelf een onderdeel van het voorzitterschap. Dat wil ook zeggen dat het zo wordt gepromoot, zowel naar het grote publiek als naar de internationale gasten die België in die periode verwelkomt.

Welke evenementen?

Een breed scala aan publieksevenementen komt in aanmerking: festivals, optochten, podiumvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, concerten, manifestaties, enzovoort. Je moet wel een link kunnen aantonen met Europa of met de thema’s die aan bod komen tijdens het voorzitterschap.

Een andere belangrijk criterium om het label te krijgen is dat je met je event een internationaal publiek kunt aanspreken of een kwaliteitsvol internationaal programma kunt aanbieden. Evenementen die in 2023 al starten of die tot in de tweede helft van 2024 lopen, komen eveneens in aanmerking.

Hoe krijg je het label?

Dien voor 30 april 2023 jouw aanvraag in via de website van de Vlaamse overheid. Een jury selecteert dan de evenementen die het kwaliteitslabel zullen ontvangen.