Europees Parlement wil Europees noodhulp mechanisme voor culturele sector

21 oktober 2022 - door Veronique Vennekens

In een resolutie van het Europees Parlement roepen ze de Europese Commissie op om te bekijken of ze een Europees noodhulp en herstel mechanisme kunnen opzetten specifieke voor culturele, cultureel erfgoed en creatieve ecosystemen.

  • Het initiatief komt er in het kader van de oorlog van Rusland in Oekraïne.

  • De Europese Commissie reageerde echter dat er geen nieuw mechanisme nodig is.

  • Lees de resolutie van het Europees Parlement hier.

In de resolutie die werd aangenomen op 20 oktober 2022 vraagt het Europees Parlement of de Europese Commissie de mogelijkheid kan bekijken om een noodhulp en herstel mechanisme op te richten of als partner in te stappen. Dit mechanisme zou specifieke gericht zijn op culturele, cultureel erfgoed en creatieve ecosystemen. Op die manier kunnen die sectoren gesteund worden wanneer ze door conflicten worden getroffen zoals nu in Oekraïne het geval is.

Daarnaast benadrukt het Europees Parlement de urgentie van Oekraïne te steunen om alle aanvallen op cultureel erfgoed te documenteren. Ze vragen de Unie om monumenten en artefacten fysiek te beschermen en extra steun te leveren aan de digitalisering van het cultureel erfgoed van Oekraïne.

Reactie Europese Commissie

Helena Dalli van de Europese Commissie reageerde dat er geen nieuw mechanisme nodig is maar dat de bestaande instrumenten wel geoptimaliseerd kunnen worden. Het Creative Europe programma wordt nu al flexibel ingezet om de Oekraïense culturele sector te steunen aan de hand van mobiliteit subsidies.

In Oekraïne werd ook voor het eerst het European Civil Protection Mechanism ingezet om cultureel erfgoed te beschermen.

Lees de resolutie van het Europees Parlement hier.