24 april 2024
CERV-2024-DAPHNE
Gendergerelateerd geweld richt zich op mensen vanwege hun geslacht. Voornamelijk vrouwen en meisjes zijn slachtoffer hiervan. Het blijft een grote uitdaging in onze samenleving en is diepgeworteld in ongelijkheid tussen geslachten. Dit geweld is zowel een oorzaak als een gevolg van die ongelijkheid, het schendt mensenrechten en is de meest brute vorm van discriminatie gebaseerd op geslacht. Het ontstaat door onevenwichtige machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen.
Met deze oproep, onderverdeeld in 4 prioriteiten, worden projecten gefinancierd die:
De ontwikkeling ondersteunen van grootschalige, geïntegreerde acties om gendergerelateerd geweld te bestrijden en structurele veranderingen op lange termijn te bewerkstelligen met een brede geografische dekking.
Slachtoffers en overlevenden van gendergerelateerd geweld, waaronder kinderen, beschermen en ondersteunen.
Gendergerelateerd geweld in de huiselijke sfeer, in intieme relaties en online voorkomen, onder andere door gerichte acties met daders.
Geïntegreerde kinderbeschermingssystemen in de praktijk te laten werken
Indicatief beschikbaar budget: EUR 24 800 000
Geweld bestrijden, met inbegrip van gendergerelateerd geweld en geweld tegen kinderen, door:
Het op alle niveaus voorkomen en bestrijden van alle vormen van gendergerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes in al hun diversiteit en huiselijk geweld, onder meer door door het bevorderen van de normen die zijn vastgelegd in het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld;
Het voorkomen en bestrijden van alle vormen van geweld tegen kinderen, jongeren en andere risicogroepen, zoals LGBTQI-personen en personen met handicaps;
Ondersteuning en bescherming van alle directe en indirecte slachtoffers van de in punt 1 genoemde vormen van geweld. van de in de punten (1) en (2) genoemde vormen van geweld, zoals slachtoffers van huiselijk huiselijk geweld binnen het gezin of binnen intieme relaties, met inbegrip van kinderen die wees zijn geworden ten gevolge van huiselijk geweld, en het ondersteunen en overal in de Unie hetzelfde niveau van bescherming te bieden aan slachtoffers van gendergerelateerd geweld.
Alle informatie over deze oproep vind je op het Funding and Tenders portal.
De Europese Unie is gebaseerd op fundamentele waarden zoals eerbied voor menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de mensenrechten, waaronder de rechten van minderheden. De lidstaten delen deze waarden, evenals een samenleving die pluralisme, non-discriminatie, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid van mannen en vrouwen bevordert.
Om deze rechten en waarden te beschermen en te bevorderen, heeft de Europese Commissie het CERV-programma (Citizens, Equality, Rights and Values Programme) opgezet. Dit programma biedt financiering om de betrokkenheid van burgers te stimuleren en de EU-waarden te verankeren.
Het programma bestaat uit 4 pijlers:
1. Beschermen en promoten van de Europese waarden
Financiële steun aan middenveldorganisaties die op lokaal, regionaal en transnationaal Europese waarden en rechten cultiveren en bevorderen
2. Gelijkheid en Rechten:
Voorkomen en bestrijden van ongelijkheid en discriminatie o.b.v. geslacht, ras of etnische afkomst, geloof, beperking, leeftijd of geaardheid
Steun voor beleid rond gendergelijkheid en anti-discriminatie, en beleid tegen racisme en onverdraagzaamheid
Beschermen en promoten van de rechten van het kind, mensen met een beperkte, Europese burgerrechten en het recht op bescherming van data
3. Engagement en betrokkenheid van burgers:
Vergroten van de kennis van burgers over de Unie, diens geschiedenis, cultureel erfgoed en diversiteit
Promoten van uitwisseling en samenwerking tussen burgers uit verschillende lidstaten; promoten van burgerparticipatie zodat burgers vaker hun mening geven over diverse Europese acties
4. Daphne: de strijd tegen elke vorm van geweld
Focus op geweld tegen kinderen, jongeren, vrouwen, en andere groepen
Aandacht voor steun aan slachtoffers van geweld
Het Citizens, Equality, Rights and Values programma verzamelt het Europa voor de Burger en het Rights, Equality and Citizenship programma uit de programmaperiode 2014-2020. Dat programma dient om de rechten en waarden uit de EU-Verdragen te beschermen, en om open, democratische en inclusieve samenlevingen in stand te houden.
Het CERV-programma heeft vier specifieke doelstellingen:
1. Bescherming en bevordering van EU-waarden: Het waarborgen en versterken van de kernwaarden waarop de EU is gebaseerd.
2. Bescherming en bevordering van rechten, non-discriminatie en gelijkheid: Inclusief het bevorderen van gendergelijkheid en het bestrijden van discriminatie.
3. Stimuleren van burgerparticipatie en betrokkenheid: Bevorderen van de betrokkenheid van burgers in het democratisch proces van de EU en het stimuleren van uitwisseling tussen burgers van verschillende lidstaten om bewustwording van de gemeenschappelijke Europese geschiedenis te vergroten.
4. Voorkomen en bestrijden van gendergerelateerd geweld en geweld tegen kinderen: Actieve maatregelen nemen om deze vormen van geweld te voorkomen en aan te pakken.
Projecttype: Studie, onderzoek, innovatie implementatie, internationale samenwerking en netwerkvorming.
Europese partners nodig?Ja, in veel gevallen is Europese samenwerking nodig om in aanmerking te komen voor subsidie
Maximale duur: De maximale duur van een project is 1 tot 2 jaar.
Toepasselijke (EU) wetgeving: Verordening (EU) 2021/692 inzake de vaststelling van het Europees programma voor burgers, gelijkheid, rechten en waarden (CERV)
Budget 2021-2027: € 1,55 miljard
Cofinanciering: maximaal 90%
Website fonds: Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)
Aanvraagprocedure: Via het Funding and Tenders Portal.
Nationaal contactpunt: Er is geen nationaal/Vlaams contactpunt voor CERV.
Meer informatie:
Het Europees Uitvoerend Agentschap voor onderwijs en cultuur geeft informatiesessies over het CERV-programma en oproepen.
Op het Funding & Tenders Portaal staan de oproepen aangekondigd.
Je vindt er ook een presentatie over de stappen die te doorlopen zijn om een subsidie aan te vragen.
Voorbeelden van gesubsidieerde projecten helpen je op weg.
Via de site en de links (fb, twitter, etc) kan je op de hoogte blijven.
Het staat je vrij een ander contactpunt of het agentschap EACEA rechtstreeks te contacteren.