14 maart 2024
ESF-2023-SUPPLY-DEMAND
Sociale ondernemingen spelen een belangrijke rol bij de implementatie van veel van de principes van de Europese Pijler van Sociale Rechten. Ze spelen in het bijzonder een sleutelrol bij het realiseren van de volgende principes van de Europese Pijler van Sociale Rechten ('EPSR'): 3. Gelijke kansen, 4. Actieve steun voor werkgelegenheid, 5. Veilige en flexibele werkgelegenheid, 11. Kinderopvang en steun voor kinderen 12. Kinderopvang en ondersteuning van kinderen, 17. 18. Inclusie van mensen met een handicap Langdurige zorg en 20. Toegang tot essentiële diensten.
Het verwachte resultaat van deze oproep is de samenwerking tussen publieke en/of private entiteiten van elk type met als doel de toegang tot financiering voor sociale ondernemers te vergemakkelijken en de investeringsbereidheid van sociale ondernemingen te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat sociale ondernemingen in staat zijn terugbetaalbare financiering aan te nemen.
Beschikbaar budget: 3 400 000 EUR (indicatief aantal projecten: 8-10)
Projectbudgetten (maximaal subsidiebedrag): naar verwachting tussen 300 000 en 400 000 EUR per project.
Het doel van de oproep is bij te dragen tot de ontwikkeling van haalbare, geschikte en betrouwbare regelingen of fondsen die financiering verstrekken aan sociale ondernemingen, alsook van ondersteunende structuren die bedrijfsontwikkelingsdiensten en netwerkfaciliteiten verstrekken om de investeringsbereidheid van sociale ondernemingen te verbeteren. Het doel van de oproep is ook het identificeren, ontwikkelen, bevorderen en verspreiden van goede praktijken in het ondersteunen van sociale ondernemingen bij het verkrijgen van toegang tot financiering.
Alle informatie over deze oproep vind je op het Funding and Tenders portal.
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is een van de vijf structuur- en investeringsfondsen om de economische, sociale en territoriale samenwerking in de Europese Unie te versterken. ESF+ bundelt - in vergelijking met het vorige ESF-programma - vier fondsen:
Het ‘originele’ Europees Sociaal Fonds
Het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD)
Het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI)
Het Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief
Aangezien deze fondsen in gedeeld beheer zijn, krijgt Vlaanderen ruimte om het programma zelf in te vullen. Het beheer en de uitvoering ervan zitten bij Europa WSE. Lees hier meer over hun werking.
Met de middelen uit dit fonds wil Europa WSE Vlaamse organisaties stimuleren om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheidsgraad te verhogen. Dat gebeurt in de vorm van oproepen en projecten waarvoor de organisaties subsidies ontvangen.
Elk project levert een unieke bijdrage aan de verandering van de arbeidsmarkt, met oog voor het innoverend en transnationaal potentieel: werknemers omscholen in leertrajecten, instrumenten ontwikkelen om de woon-werkbalans te monitoren, de structuur van de arbeidsorganisatie onder handen nemen...
Het fonds besteedt daarbij bijzondere aandacht aan maatschappelijke groepen met een zekere kwetsbaarheid of afstand tot de arbeidsmarkt. Zo draagt Europa WSE via ESF bij aan een dynamische arbeidsmarkt die aangepast is aan de veranderende samenleving.
Projecttype: Werkingskosten
Europese partners nodig? Nee
Toepasselijke (EU) wetgeving: Verordening (EU) 2021/1057 inzake de oprichting van het Europees Sociaal Fonds+
Website fonds: Europees Sociaal Fonds+ (ESF+)
Aanvraagprocedure:
Europa WSE coördineert de besteding van het geld uit het ESF+ in Vlaanderen (dus de gelden die niet in direct beheer bij de EU zijn)/
voor het gedeelte in direct beheer bij de EU: via de Europese funding & tender opportunities website;
Vlaams contactpunt
Europa WSE
https://www.vlaanderen.be/europawse