08 november 2024 - door Florence De Vlam
Op maandag 4 november kwam de Eurogroep bijeen onder leiding van haar voorzitter, Paschal Donohoe. De Eurogroep heeft een evaluatie gemaakt van de recente macro-economische ontwikkelingen en van de uitkomsten van de jaarlijkse internationale bijeenkomsten in Washington, DC. In het kader van hun halfjaarlijkse rapportages hebben de voorzitters van het gemeenschappelijk toezichtmechanisme en de gemeenschappelijke afwikkelingsraad de ministers van de bankenunie-landen bijgepraat. Daarnaast hebben de ministers de voortgang van de kapitaalmarktenunie besproken en een officiële verklaring afgegeven over het concurrentievermogen van de Europese economie.
De Eurogroep heeft de recente macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten, waaronder de inflatie, onder de loep genomen. Ook hebben zij de besprekingen tijdens de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds de Wereldbank in Washington D.C. in overweging genomen.
De ministers van de landen die deelnemen aan de bankenunie hebben tijdens hun halfjaarlijkse rapportage geluisterd naar de voorzitters van het gemeenschappelijk toezichtmechanisme en de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad. Op basis hiervan bespraken zij de huidige situatie in het eurozonebankwezen en de belangrijkste toekomstige uitdagingen. Daarnaast bespraken de ministers welke stappen nodig zijn om de veerkracht van het bankwezen verder te versterken.
“Onze banken zijn vandaag stabieler en veerkrachtiger, maar we moeten stappen blijven zetten om de bankenunie te voltooien. Denk aan het ESM-verdrag ratificeren en de werkzaamheden voor het kader voor crisisbeheer afronden.” - Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep -
Lees hier het schriftelijk overzicht voor de gedachtenwisseling tussen de ECB en de Eurogroep
De Eurogroep heeft een verklaring aangenomen over het concurrentievermogen van de Europese economie, gezien de uitdagende geopolitieke situatie, fragmentatie van de wereldhandel, technologische veranderingen, klimaatverandering en de energiecrisis. De impact van de oorlog in Oekraïne heeft deze omstandigheden verder verscherpt, wat de groei belemmert, de inflatie aanjaagt en de toeleveringsketens verstoort. Europa kampt ook met aanhoudende problemen zoals lage productiviteitsgroei en een verouderende bevolking. Daarom is het volgens de Eurogroep cruciaal om de productiviteit en het concurrentievermogen te versterken via gerichte investeringen en hervormingen.
Belangrijkste punten van het rapport:
Productiviteit en innovatie: De EU moet achterstanden op gebied van productiviteit inhalen door meer in onderzoek en ontwikkeling te investeren en beter gebruik te maken van risicokapitaal, met name voor startups en groeiende bedrijven.
Menselijk kapitaal: Onderwijssystemen moeten meer inspelen op tekortkomingen in vaardigheden. Ook is een grotere deelname aan de arbeidsmarkt nodig, inclusief arbeidsmobiliteit binnen de EU en het aantrekken van internationaal talent.
Energiebeleid: Het verminderen van energiekosten en het verbeteren van de energie-infrastructuur zijn cruciaal. Een gezamenlijke EU-aanpak voor groene energie en duurzame netwerken kan de energiekosten drukken en de afhankelijkheid van externe leveranciers verminderen.
Veiligheid in handel: De fragmentatie van de wereldeconomie vraagt om een strategische aanpak voor handelszekerheid, waarbij de EU inzet op veerkrachtige en veilige toeleveringsketens en eerlijke handel.
Interne markt: De interne markt is essentieel voor Europese welvaart en moet verder worden uitgebreid, met name in digitale en groene sectoren. Vermindering van bureaucratische lasten en het creëren van een gunstig ondernemersklimaat worden benadrukt.
Financiering van EU-prioriteiten: Gezien de enorme financieringsbehoeften voor groene en digitale transities, moet vooral privaat kapitaal worden aangetrokken. De Kapitaalmarktenunie speelt hierin een centrale rol, net als publiek-private samenwerkingen.
De Eurogroep zal deze uitdagingen samen aanpakken, met structurele hervormingen en investeringen die de Europese economie helpen concurreren en zich aanpassen aan de mondiale veranderingen, terwijl sociale en territoriale cohesie wordt gewaarborgd.
Lees hier de volledige verklaring van de Eurogroep over concurrentievermogen
De Eurogroep heeft op 4 november overleg voortgezet over de versterking van de Kapitaalmarktenunie (CMU), waarbij nationale initiatieven uit het opvolgingsprogramma van mei centraal stonden. De ministers bespraken de voortgang op gebieden zoals duurzame financiering, mkb-rapportage, aandelenfinanciering, securitisatie en financiële geletterdheid. Voorzitter Paschal Donohoe kondigde een nieuwe structuur aan die vanaf oktober 2025 de prestaties van de Europese kapitaalmarkten en de voortgang van afgesproken maatregelen zal monitoren. De ministers benadrukten het belang van het mobiliseren van particuliere middelen voor de groene en digitale transitie, gezien de druk op overheidsfinanciën door recente crises. Ze verwachten ambitieuze voorstellen van de nieuwe Europese Commissie om regeldruk en versnippering te verminderen en steunen de uitvoering van dertien strategische maatregelen om de CMU te versterken.
Lees hier de samenvatting van de bespreking over de Kapitaalmarktenunie in het Comité Financiële Diensten.