Netwerken in Europa, hoe doe je dat?

29 augustus 2018 - door Tina Rubbrecht

Netwerkevenementen: een opdracht voor de een, een makkie voor de ander. Hapje, drankje, muziekje ... Heel gezellig allemaal. Maar hoe haal je nu echt winst uit een netwerkmoment? Volg onze tips, en laat uw netwerk wérken.

Lobbyen betekent: aanwezig zijn bij de juiste persoon op het juiste moment met de juiste content. Het geheim van de beste lobbystrategie? Een ijzersterk netwerk. Volg deze tips en tover jouw netwerk om tot een doeltreffend lobby-instrument.

1. Bereid je voor

Informeer je op voorhand over het thema van het event of over de keynote. Die kennis gebruik je tijdens het informele deel in een gesprek. Mensen naar hun mening vragen hierover is altijd een goede manier om het ijs te breken.

Maak van een blind date een strategische date wanneer je naar een evenement gaat. En vraag aan de organisatoren een deelnemerslijst. Zo zie je óf het event interessant is voor jou. En wié je zeker moet strikken. Nog beter: geef relevante contacten een seintje dat ook jij aanwezig zal zijn. En maak alvast een afspraak om dossier x of y kort te bespreken. Met de nadruk op kort.

Is er in het programma ruimte voor vragen en opmerkingen? Grijp dan die kans: bereid vooraf een vraag voor, en vermeld zeker jouw naam en organisatie. Zo bereik je in een klap alle aanwezigen — met minimale moeite.

Zorg ervoor dat je een voorraad nette visitekaartjes bij de hand hebt. Haal ze uit een handig doosje of zakje en zorg dat ze niet verfomfaaid uit jouw portefeuille komen.

2. Een goede eerste indruk: oefen je elevatorpitch

Laat jouw eerste indruk knallen, en zorg ervoor dat je in een minuut kan vertellen wie je bent en wat je doet – zonder aarzelen. Droog en zakelijk? Zéker niet. Laat uw ware ‘ik’ zien. Oefen op voorhand jouw pitch. Jawel, luidop. En gebruik kernwoorden die jouw nieuwe contact móét onthouden. Maak uw introductie flexibel zodat je hem kunt gebruiken in verschillende situaties.

Steek passie in uw boodschap. En vertel een écht verhaal, want dat doet het hart van jouw gesprekspartner sneller slaan. Keer daarna de rollen om. Stel vragen aan jouw nieuwe contactpersoon. Hoe hij in de business rolde bijvoorbeeld. En kom meer te weten over de mens achter de functie. Zo leg je een essentiële fond voor verdere ontmoetingen.

3. Tips voor op het netwerkevenement zelf

Blijf niet steeds bij dezelfde persoon staan. Leg jezelf daarom een doel op. Bijvoorbeeld drie, vijf of zeven nieuwe mensen die je wilt ontmoeten. Loop rond, maak oogcontact, en begin met een ijsbreker ("Leuke locatie, hier!"). Stel jezelf en jouw organisatie voor, en keer de rollen daarna om. Niet vergeten: blijf aandachtig luisteren! Wanneer het gesprek ten einde loopt, is het geen schande om duidelijk af te ronden met de boodschap dat je nog even met meneer Borremans of mevrouw Kahlo wilt praten.

Spreek in duidelijk verstaanbare taal en vermijd EU-jargon. Want innovatief, efficiënt en duurzaam… dat zijn we intussen allemaal. Daar heeft dus geen mens een boodschap aan.

Niets zo lastig als een gesprek dat stopt na een ja- of nee-antwoord en een pijnlijke stilte. Stel dus open vragen zoals ‘Waaraan werkt u momenteel?’ en ‘Waarop zet uw organisatie dit jaar in?’. Dat is jouw garantie op een vlotte(re) conversatie.

Als je het initiatief neemt om anderen aan elkaar te introduceren, zullen zij dit ook voor jou doen. Het komt bovendien jouw reputatie als netwerker ten goede.

Vergeet ook niet te noteren, zodat je ook na een nachtje slapen nog precies weet met wie je over welke topics sprak.

4. Follow-up

Laat sporen na van jouw netwerkactiviteiten en onderhoud jouw nieuwe netwerk: bezorg (nieuwe) contacten wat je beloofde, nodig hen uit voor een eigen netwerkevent, hou contact via sociale media. Volg uw contactpersonen op Twitter en voeg ze toe op LinkedIn – liefst binnen 24 uur en met een persoonlijk bericht. En onderschrijf hun expertise: ga in het profiel naar 'Vaardigheden en onderschrijvingen' en klik op de + naast de vaardigheid.

Hecht belang aan nazorg. Beloofde je een document door te sturen of iets na te vragen? Doe dat dan meteen. Zo verdubbelt je jouw geloofwaardigheid. En leg je de basis voor verdere contacten.

Laat daarna regelmatig van je horen. Stuur iets interessants door, reageer op een bericht op LinkedIn of Twitter, en nodig hem uit op events. Of stel hem een vraag. Zo blijven jij en jouw organisatie in het vizier.

5. Dress to succes

Weet jij waarom mannen in de Schumanwijk altijd donkergrijze pakken dragen? Wij ook niet. Wil je het verschil maken in de grijze mensenzee? Draag dan kleding met een opvallend accent, zoals een unieke of kleurrijke broche, das of sjaal. Zo spring je meteen in het oog. En onthouden mensen beter jouw aanwezigheid. Combineer dat met intelligente bijdragen aan de gesprekken, en jouw netwerkactie is helemaal geslaagd.

6. Vermijd afknappers

Kom op tijd! Dan hoef je niet schuimend en zwetend ergens binnen te stormen. Bovendien kun je zo de gastvrouw -of heer begroeten en de introductie van de keynotespreker volgen.

Zijn er hapjes in aantocht? Doe dan niet alsof u weken geen eten kreeg. Wacht jouw beurt rustig af. Er is – meestal – genoeg voor iedereen.

Drink met mate, omdat jouw werkcontacten niet jouw cafévrienden zijn. En je maar één kans krijgt om een sterke eerste indruk te maken. Blijf dus scherp en professioneel.

Verlaat het feest niet stiekem, maar breng voor je weggaat nog een laatste groet aan jouw belangrijkste contacten en bedank de organisatie voor het evenement. Zo sta je in het geheugen gegrift.

Is een professioneel netwerk uitbouwen een kunst? Dan is VLEVA graag uw mecenas: wij volgen en bouwen netwerken binnen Vlaanderen en met Europese partners en instellingen. Hulp nodig met het uitbouwen van jouw Europese netwerk? Het VLEVA-team staat voor jou paraat!