Informele Raad energie: elektriciteitsnetten hoog op de agenda

22 april 2024 - door Ina De Vlieger

Tijdens een informele bijeenkomst op 15-16 april focusten de Europese ministers van energie op de ontwikkeling en integratie van het Europese elektriciteitsnetwerk om de veerkracht en het concurrentievermogen van het Europese energiesysteem te waarborgen.

  • De EU moet zijn elektriciteitsnetten en grensoverschrijdende interconnecties beter integreren rekening houdend met specifieke regionale kenmerken.

  • Het komende decennium is er bijna 600 miljard euro aan investeringen nodig om de netwerken te moderniseren.

  • De focus lag op elektriciteitsnetten en niet op waterstofnetten.

Tinne Van Der Straeten, minister van Energie van België, zat de vergadering voor. De ministers bespraken een van de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU: het bevorderen van duurzame energie-infrastructuur, en de uitdagingen waar we momenteel voor staan.

Planning en financiering energie-infrastructuur

De ministers waren het erover eens dat het netwerk en de grensoverschrijdende interconnecties op Europees niveau beter moeten worden geïntegreerd en gepland, rekening houdend met de specifieke regionale kenmerken binnen de EU en met derde landen.

In aanwezigheid van het Europees Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) en de Europese Investeringsbank (EIB) bespraken ze ook de kwestie van vroegtijdige investeringen, het gebruik van bestaande Europese programma's zoals de Connecting Europe Facility om het netwerk te financieren, maar ook de algemene EU-begroting en innovatieve financieringsmechanismen.

 Beveiliging van energie-infrastructuren

De ministers schuwden het onderwerp van de beveiliging van fysieke energie-infrastructuren en cyberveiligheid niet. Ze bespraken hun samenwerking met de NAVO op het gebied van energie en de dringende financiële en materiële behoeften van Oekraïne.

Massale elektrificatie

De tweede dag van de bijeenkomst was gericht op de implementatie, standaardisatie, vergunningverlening en versnelling van energie-infrastructuurprojecten.

Maroš Šefčovič, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, was aanwezig. Hij legde uit dat er het komende decennium bijna 600 miljard euro aan investeringen nodig is om de netwerken te moderniseren en drong er ook op aan om verder te kijken dan 2030.

Hij verklaarde: “We will need a modern, digitalised network that will carry 3 to 3.5 times more electricity than today, because we will be electrifying almost everything. Today’s discussion is therefore of crucial strategic importance for the future of the European economy”.

Prioriteit voor elektriciteitsnetten

De vergadering richtte zich vooral op elektriciteitsnetwerken en niet op waterstofnetwerken.

Mevrouw Van der Straeten legde uit: "Zonder elektriciteit is er geen waterstof. Onze prioriteiten moeten duidelijk zijn".

Ze legde echter uit dat waterstof niet volledig was uitgesloten van de discussies over netwerkplanning en -integratie, maar dat het debat zich voornamelijk had gericht op de elektrificatiebehoeften. Van der Straeten is ervan overtuigd dat waterstof zal volgen. Kiezen is niet opgeven volgens haar.

Volgende stappen

  • Het Belgische voorzitterschap zal raadsconclusies over elektriciteitsinfrastructuren opstellen.

  • Het voorzitterschap zal deze conclusies ter goedkeuring voorleggen aan de volgende Raad energie op 30 mei 2024.

Meer weten over deze informele Raad energie? Ga naar de ‘newsroom’ van de Raad.

Voorzitterschapgids