Jouw stem in Europa: voedselveiligheid - beperkingen voor Bisfenol A (BPA) en andere bisfenolen

12 februari 2024 - door Paula Verschaeve

Met dit initiatief wil de Europese Commissie het gebruik van Bisfenol A (BPA) in voedselverpakkingen, waaronder kunststof en gecoate verpakkingen, verbieden.

  • Lees het initiatief van de Europese Commissie (14 blz.), zie bijlage. 

  • De Commissie is benieuwd naar jouw mening! (deadline 8 maart 2024) 

  • In het kader van de voedselveiligheid wil de Commissie het gebruik van Bisfenol A (BPA) en andere bisfenolen in voedselverpakkingen herzien.

Verbod op Bisfenol A 

Doel van dit initiatief is het gebruik van Bisfenol A (BPA) in voedselverpakkingen te verbieden. Aanleiding is de publicatie van het advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarin wordt gewezen op het gevaar van Bisfenol A voor de menselijke gezondheid. Het voorgestelde verbod zou niet alleen gelden voor blikjes, maar bijvoorbeeld ook voor keukengerief en serviesgoed. De maatregel zal ook het gebruik van andere bisfenolen in voedselverpakkingen aanpakken om te voorkomen dat BPA door andere schadelijke stoffen wordt vervangen. Verder voorzien de maatregelen in afwijkingen en overgangsperioden die van toepassing kunnen zijn op bedrijven. 

Wat is Bisfenol A? 

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die zowel in verpakkingen van voedingsmiddelen als in medische apparatuur, speelgoed en cosmetica wordt gebruikt . Je kunt er niet alleen harde plastics van maken, maar ook epoxyharsen. Dit zijn coatings die gebruikt worden aan de binnenkant van blikken of dopjes van flessen

Feedback

Het ontwerpbesluit staat open voor feedback van 9 februari 2024 tot en met 8 maart 2024. Laat hier jouw stem horen!

Attachment(s)

Voorzitterschapgids