Fit for 55: infrastructuur alternatieve brandstoffen

16 november 2023 - door Celeste Wezenbeek

De Europese Commissie presenteert een verordening voor de infrastructuur van alternatieve brandstoffen die de huidige richtlijn zal vervangen.

  • De verordening moet ervoor zorgen dat de laad- en tankinfrastructuur de toenemende vloot van nulemissie voertuigen aan kan.

  • De Europese Commissie wil tegen 2030 3.5 miljoen terminals in Europa.

  • De doelstellingen zijn gebaseerd op het trans-Europese transport netwerk en zijn gefaseerd opgebouwd.

Lees het voorstel van de Europese Commissie hier

Als transport groener wordt dan moet ook de laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen uitgebreid worden. Het voorstel zal er ook voor zorgen dat vliegtuigen, schepen en binnenschepen toegang hebben tot elektriciteitsvoorzieningen in grote havens en luchthavens. De verordening garandeert dat er in elke lidstaat voldoende publieke laadcapaciteit is die de vraag van een grotere vloot van nulemissie voertuigen aan kan.

De Renovatie Golf en een toekomstig voorstel over energieprestatie van gebouwen zal een verdere duw geven aan het aanbieden van privé laadpalen thuis of op het werk.

Wat zijn de precieze doelstellingen?

De Europese Commissie wil meer dan een miljoen laadpunten uitrollen tegen 2025. In 2030 zouden er 3.5 miljoen terminals zijn. Deze terminals moeten minstens 1 kW energie voorzien per auto die geregistreerd staat in een lidstaat.

Laadstations mogen niet verder dan 60 km uit elkaar staan op het centrale trans-Europese transport netwerk (TEN-T), ongeacht of er grenzen door dat gebied lopen. Voor het gehele TEN-T moeten deze doelstellingen behaald worden tegen 2030 en 2035.

Er zijn ook plannen om laadpunten voor elektrische vrachtwagens 60 km uit elkaar te plaatsen op de centrale TEN-T. Hun krachtniveau zou 1400 kW moeten bereiken tegen 2025 en 3500 kW tegen 2030. Voor de hele TEN-T zullen deze doelstellingen gehaald moeten worden per 100 km in 2030 en 2035.

Voor waterstof-voertuigen mogen de stations niet verder dan 150 km uit elkaar liggen. In elk stedelijk knooppunt moet er zo’n station zijn.

Lees het voorstel van de Europese Commissie hier.