EU Waterstofbank: € 720 miljoen voor hernieuwbare waterstofprojecten

03 mei 2024 - door Ina De Vlieger

In het kader van de eerste oproep van de Europese Waterstofbank heeft de Europese Commissie aangekondigd dat ze bijna 720 miljoen euro heeft toegekend aan zeven projecten voor hernieuwbare waterstof.

  • Deze 7 projecten zullen gezamenlijk 1,58 miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren over een periode van tien jaar.

  • Biedingen variëren van 0,37 tot 0,48 euro per kilogram geproduceerde hernieuwbare waterstof

  • Een tweede veiling is gepland voor eind 2024.

De Commissie selecteerde deze zeven projecten na een veiling waarvoor in totaal 132 aanvragen werden ontvangen.

Gefinancierd door inkomsten uit het EU-emissiehandelssysteem, zullen de geselecteerde projecten hernieuwbare waterstof produceren in Europa. Ze ontvangen een subsidie om het verschil tussen hun productiekosten en de marktprijzen te compenseren.

De zeven projecten willen gezamenlijk 1,58 miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren over een periode van tien jaar, waardoor meer dan 10 miljoen ton CO2-uitstoot wordt vermeden.

De projecten in vier Europese landen (Finland, Spanje, Portugal en Noorwegen) variëren van 0,37 euro tot 0,48 per kilogram geproduceerde waterstof. De subsidie voor de projecten varieert van 8 miljoen euro tot 245 miljoen euro.

Ze hebben 5 jaar de tijd om de productie op te starten en ontvangen de toegekende vaste premiesubsidie voor maximaal 10 jaar voor de gecertificeerde en gecontroleerde productie van hernieuwbare waterstof.

Volgende stappen

  •  Elk project zal nu zijn individuele subsidieovereenkomst met het Europees Uitvoerend Agentschap voor Klimaat, Infrastructuur en Milieu (CINEA) voorbereiden. Deze overeenkomsten worden uiterlijk in november 2024 ondertekend.

  • Een tweede veiling is gepland voor het eind 2024.

Achtergrond

Om de introductie van hernieuwbare waterstof binnen de EU en de invoer via internationale partners verder te ondersteunen, heeft de Europese Commissie op 16 maart 2023 haar voorstellen over het ontwerp en de functies van de Europese Waterstofbank - COM(2023) 156 final - gepubliceerd.

Het Innovatiefonds is het grootste EU-financieringsprogramma voor de implementatie van innovatieve koolstofarme technologieën. Het geschatte budget van 40 miljard euro is afkomstig van de opbrengsten van emissierechtenveilingen binnen het kader van het EU-emissiehandelssysteem tussen 2020 en 2030.

Bron en meer lezen over veiling Europese waterstofbank

EC-persbericht, 30 april 2024: European Hydrogen Bank auction provides €720 million for renewable hydrogen production in Europe